Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det är väldigt chockerande siffror" – unga i Lovisa kommenterar alarmerande uppgifter om illamående

Från 2021
Uppdaterad 18.11.2021 12:12.
Unga sitter vid bord med schackbräden.
Bildtext Rasmus Ståhl, Edvin Björkskog, Linnéa Andersson och Alexandra Starck i gymnasiets aula, där schack är ett vanligt tidsfördriv bland gymnasister.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Allt färre unga i Lovisa är nöjda med sina liv, enligt den senaste skolhälsoenkäten. Cirka 40 procent av flickor i åttan och nian har ångest. Vi bad några studerande i Lovisa gymnasium fundera på orsak och verkan.

Vi börjar med en kort uppgift. Rasmus Ståhl, Edvin Björkskog, Linnéa Andersson och Alexandra Starck tar fram sina smarttelefoner. De börjar läsa Yle Östnylands intervju med Jaana Iivonen, som är servicechef för tjänster för barn och unga i Lovisa.

– Det var en överraskning att det hade blivit så här mycket sämre. Vi visste redan att det finns vissa problem bland ungdomarna i Lovisa, men coronatiden kan ha gjort det ännu sämre, säger hon bland annat i artikeln.

Alla ser koncentrerat på sina skärmar. Det tar en stund att smälta informationen. Edvin Björkskog samlar sig först.

– Det är väldigt chockerande. Jag tänkte inte att vi skulle ligga under medeltalet i Finland. Jag har alltid tänkt att vi har varit ganska glada i Lovisa, eller åtminstone inte extra ledsna, säger han.

Också Linnéa Andersson tar till samma ord.

– Det är ganska chockerande. Inte mår jag eller mina kompisar dåligt, skulle jag säga. Att flickor mår så dåligt är chockerande, säger hon.

Enligt enkäten uppger över 40 procent av de flickor som går i åttonde och nionde klass i Lovisa att de lider av måttlig eller svår ångest. Motsvarande andel för pojkar ligger på under 10 procent.

Sckackpjäser på ett vitt bord.
Bildtext De ungdomar vi har talat med tycker att det behövs fler ställen där unga kan samlas.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

"Flickor har mer prestationskrav och krav på sitt utseende"

Också Alexandra Starck reagerar på siffrorna för flickorna.

– Vad har gått fel då flickorna mår så mycket sämre än pojkarna? undrar hon.

Och svarar själv:

– Flickor har oftast mera krav på sitt eget utseende och också prestationskrav. Allt man ser på nätet kan påverka ens humör, säger Starck.

Rasmus Ståhl säger att han inte tar någon stress för sitt utseende.

– Det är nog flickor som mer tänker på sånt, säger han. Men siffrorna är chockerande. Själv tycker jag att vi mår helt bra i Lovisa.

Det skolvisa resultatet för Lovisa gymnasium har ännu inte publicerats, uppger skolans rektor Anders Nordström. Det här är något som får de fyra unga att fundera om det är sämre ställt för unga som går i de finskspråkiga Lovisaskolorna.

– Vad jag har hört så är det stora skillnader på de svenska och finska skolorna, säger Edvin Björkskog. De har det lite värre än vi.

Schakpjäser.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

De unga har saknat sina kompisar och hobbyer under pandemin

Pandemin har förstås satt sina spår i hur det är att vara ung också i Lovisa.

– Det blev mycket att sitta hemma då skolan blev på distans och hobbyerna inte kunde ordnas. Tur att jag höll på med ridning och där kunde träffa andra. Jag var inte helt ensam, säger Alexandra Starck.

– Vännerna är det viktigaste i tonåren och det var synd att man träffade dem mycket mindre under pandemin, säger Rasmus Ståhl.

De fyra är experter på hur det är att vara ung. De har ett råd för hur Lovisa stad kan stöda och hjälpa de unga bättre: Ställen där unga kan samlas behövs särskilt i byarna.

Sist kommer Linnéa Andersson med ett allmänt råd.

– Man ska inte jämföra sig med andra och inte se så mycket på sociala medier hur andra gör, säger hon.

Unga i Lovisa är chockerade över skolenkäten

5:49

Diskussion om artikeln