Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormningen av Capitolium: Över tre års fängelse för Qanon-schamanen

Från 2021
Uppdaterad 17.11.2021 22:57.
Trumpanhängare inne i kongressbyggnaden den 6 januari 2021.
Bildtext Fem miste livet till följd av stormningen av kongressbyggnaden i Washington.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

41 månaders fängelse. Det blev domen för den man som iklädd både päls och horn stormade kongressbyggnaden Capitolium i USA:s huvudstad i januari.

Den dömda mannen, känd som Qanon-schamanen, erkände i september att han stört ett officiellt förfarande när han deltog i stormningen av Capitolium.

Det var den 6 januari som tusentals människor stormade kongressbyggnaden i huvudstaden Washington DC, i protest mot att kongressen skulle godkänna presidentvalets resultat. Fem personer miste livet och över hundra skadades till följd av attacken.

Utöver att storma byggnaden lämnade den nu dömda mannen ett meddelande på dåvarande vice president Mike Pences skrivbord. "Det är bara frågan om tid. Rättvisan kommer", stod det i meddelandet.

Åklagaren yrkade på ett 51 månader långt fängelsestraff för mannen. Han åtalades på sex punkter, däribland störande av allmän ordning och våldsamt inträde, vilket hade kunnat ge upp till 20 års fängelse. Enligt domaren har mannen ändå tagit flera steg som visar att han är "på rätt väg" och därför blev domen 41 månaders fängelse.

Den dömda: Jag vet att jag bär skulden

Den dömda uppgav i rätten att han tar ansvar för sina handlingar.

- Det svåraste med det här är att jag vet att jag bär skulden, uppgav han i ett uttalande innan domen föll.

Qanon-schamanen har suttit gripen sedan attacken. Han har genomgått undersökningar och diagnosticerats med övergående schizofreni, bipolär sjukdom, depression och ångest.

När han steg upp för erkänna sig skyldig uppgav han ändå att han var besviken på den tidigare presidenten Donald Trump för att han inte hade benådat honom.

Den dömda är en av de över 600 personer som kommer åtalas för attacken den sjätte januari. Den första domen i fallet föll i juli då en 38-årig man dömdes till åtta månaders fängelse.

En kampsportsutövare, som fångades på video då han slog en polis under stormningen, dömdes förra veckan till ett lika långt straff som Qanon-schamanen.

Källa: Reuters, AFP, CBS News