Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödsfallen i överdoser i USA skenade i skuggan av pandemin

Från 2021
En person håller en skylt under en demonstration. På skylten står "Vad är det som pågår? Sex överdoser på ett dygn."
Bildtext Dödsfallen i överdoser i USA har ökat kraftigt under pandemin.
Bild: Stephen Zenner/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Rekordmånga amerikaner har dött av överdoser under coronapandemin visar ny statistik från federala myndigheter i USA. Under perioden april 2020 till april 2021 dog över 100 000 amerikaner av överdoser.

Det betyder att fler amerikaner dog av överdoser än den kombinerade dödssiffran från bilolyckor och skjutvapenvåld.

Överdosdödsfallen i USA har ökat under de senaste 20 åren, men kurvan vände snabbt uppåt för två sedan. Under den senaste statistiska perioden steg fallen med hela 28,5 procent.

Orsaken till den kraftiga ökningen tros vara pandemin ytterligare minskat möjligheten att få vård för missbruk och att farliga kraftiga opiater blivit allt vanligare i gatuhandeln i USA.

‒ Det här är en väldig tragedi som dolts av pandemin. Det är förkrossande att tänka på hur många familjer som påverkats av överdoser i år, säger Joshua Sharfstein vid universitetet Johns Hopkins.

Väntas minska något

Joshua Sharfstein och flera andra ledande experter uppmanar politiker och tjänstemän att ta överdoserna lika allvarligt som man tagit covid-19. De vill se investeringar i vårdprogram och läkemedel som naloxone.

Naloxone hjälper patienter som drabbats av andningsförlamning på grund av opiodöverdoser att börja andas på nytt.

Många forskare befarar att dödsfallen kommer att fortsätta öka.

‒ Siffran för 2021 kommer att bli förskräcklig, säger forskaren Daniel Ciccarone vid Kaliforniens universitet.

Andra räknar med att siffrorna kommer minska något men stanna på en hög nivå. De hänvisar till att den kraftigaste ökningen inträffade under början av pandemin och kurvan verkar ha planat ut sedan dess.

Men en långsam minskning betyder att dödsfallen fortfarande ligger på en historiskt hög nivå. Antalet döda i överdoser i USA har fördubblats sedan 2015.

Källor: Reuters, AFP, AP New York times