Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Offer för dataintrånget vid Vastaamo får knappt en hundring i ersättning: "Känns helt skrattretande"

Från 2021
Uppdaterad 18.11.2021 11:17.
Skylt för psykoterapicentret Vastaamo
Bildtext Psykoterapicentret Vastaamo utsattes för dataintrång åren 2018 och 2019, gärningsmannen krävde offren på lösen och över 30 000 klienters uppgifter publicerades.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

De personer som utsattes för dataintrånget i terapicentret Vastaamo får magra ersättningar, enligt uppgifter som Yle har kommit över. Ersättningarna blir mindre än 100 euro.

Uppgifterna om ersättningarna finns i ett brev från Vastaamos konkursbo till de personer som har ersättningskrav. Yle har tagit del av dokumentet.

Enligt dokumentet har konkursboet tillgångar på 1,4 miljoner euro, medan dess skulder uppgår till 23 miljoner euro.

Innan det blir dataintrångets offers tur att få pengar från konkursboet, ska det sköta ersättningskrav från andra håll, så det finns en risk för att offren blir helt utan ersättningar.

Konkursboets förvaltare Nina Aganimov kommenterar inte saken, utan hänvisar till att de berörda personerna har fått information.

"Motsvarar inte utgifterna"

Ett offer med ersättningskrav som har tagit kontakt med Yle säger att en ersättning på knappt 100 euro är betydelselös i jämförelse med offrens själsliga lidande och utgifter för att skydda sin identitet.

– Det känns helt skrattretande att få mindre än etthundra euro, säger personen.

Yle skyddar personens integritet och publicerar inte namnet.

Texten är en förkortad bearbetning av artikeln Vastaamon tietomurron vahingonkorvaukset uhreille ovat jäämässä laihoiksi: "Tuntuu ihan naurettavalta saada alle 100 euroa" av Markku Haavisto vid Yle Uutiset.