Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

800 lampor byts ut i Vasas motionsspår – ska ta vara på det naturliga ljuset och släckas när ingen rör sig i spåret

Från 2021
Upplyst motionsslinga i skog.
Bild: Anna Ruda / Yle

Ledlampor som som inte lyser på full effekt om inte någon rör sig i motionsspåret och som utnyttjar ljuset som snön reflekterar. Vasa stad förnyar belysningen i nio av stadens motionsspår.

De gamla lamporna i motionsspåren i Vapenbrödrabyn, Merikart, Korsnäståget, Sunnanvik och Vasklot byts ut ännu i år och motionsspåren i Roparnäs, Skogsberget, Öjberget och Saarenpää i Lillkyro får ny belysning nästa år.

- De nya smarta ledlamporna ger oss möjlighet att styra belysningen beroende på rörelse på banan, naturbelysningsnivå och snö som också påverkar hur mycket belysning som behövs. Vi kan alltid ha den rätta belysningen enligt behovet, säger Mika Lehtonen som är chef för idrottsverksamheten vid Vasa stad.

Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten vid Vasa stad
Bildtext Mika Lehtonen är chef för idrottsverksamheten vid Vasa stad.
Bild: Anna Ruda / Yle

Lamporna har rörelsesensorer som känner av om någon är i spåret och har ingen rört sig där på en stund, så lyser lamporna bara på tio procent. När någon rör på sig i spåret tänds lamporna igen.

- Det blir inte mörkt fastän du eller din hund tar en paus. Men beroende på hur vi styr detektorerna kan belysningen tändas och släckas vartefter.

Bättre motionsmöjligheter för alla

Lehtonen säger att han inte har hört om något annat ställe som skulle ha sådan här belysning redan.

- Vi har hållit på med det här nu i några år. Tillsammans med kommuntekniken har vi hittat den här lösningen för oss. Ganska snabbt kan vi investera och åtgärda den gamla belysningen som finns i våra motionsspår.

Totalt ska nästan 800 lampor bytas och man räknar att bara lamporna och tekniken kostar ungefär 80 000 euro. Staden räknar med att man kan spara in summan på att lamporna inte lyser hela tiden och att man kan anpassa ljusstyrkan efter det naturliga ljuset, är det till exempel snö på marken behöver lamporna inte lysa lika starkt för att det ändå ska vara ljust i motionsspåret.

- Vi vill förbättra möjligheterna till utomhus aktiviteter för alla. Det är bara ta sig ut och motionera på sitt eget sätt, säger Mika Lehtonen.