Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sandstormar kan röra om i skidgrytan på OS – kinesiska landslagstränaren Glenn Lindholm: "Det kan vara en fördel för oss"

Från 2021
Collage på en sandstorm på Himmelska fridens torg och Glenn Lindholm.
Bildtext Sandstormar kan förekomma till och med på Himmelska fridens torg inne i Peking. Glenn Lindholm tror i sin tur att kineserna är redo för alla fören. Arkivbild.
Bild: All Over Press, Elisa Kinnunen / Yle

Har toppnationerna i längdåkning förberett sig för sandstormar i Kina? Det kommer att bli en utmaning, säger Glenn Lindholm till Yle Sporten.

På torsdagen publicerade bland andra SVT Sport en TT-text där svenska skidprofiler varnar för oväntade problem i Peking-OS. Problemet? Sand.

Längdåkningen kommer att avgöras i Zhangjiakou som ligger ungefär 180 kilometer från Peking. Skidorten är omringad av öken – och det kan leda till sandstormar också under vinterspelen.

– Kommer en sandstorm mitt under en tävling blir det säkert inställt eller framflyttat, men jag kan tänka mig att det ändå blir en blandning av sand i snön. Det är nog få som har gjort grundliga vallatester med sand i snön, säger landslagstränaren Anders Högberg till TT.

Glenn Lindholm, som bytte det finska landslaget mot det kinesiska inför den stundande skidsäsongen, säger till Yle Sporten att man minsann inte ska skämta bort sanden.

– Fem grejer kan vara utmanande i längdspåren; kölden, det torra och tröga föret, vinden, höjden och sanden, säger han med betoning på det inte värst vintriga underlaget.

– Det finns ingen växtlighet runt längdspåren, så sanden är ett verkligt problem eftersom det alltid blåser där, fortsätter han.

Svenskarna har en plan – Lindholm tror ändå det är kineserna som är bäst förberedda

Zhangjiakou, där skidskyttarna också ska tävla under OS, ligger på 1 700 meters höjd.

Det svenska landslagets vallachef Petter Myhlback påpekar dessutom för TT att snön lätt förorenas då klimatet är så torrt. Men han intygar att de är redo för utmaningen.

– Vi är förberedda, jag vill inte berätta exakt hur vi vallar för det men vi har en plan, säger han.

Glenn Lindholm tror ändå att de milt sagt utmanande förhållandena kan hjälpa de kinesiska åkarna skrälla på hemmaplan.

– Absolut, vi kan ha en fördel av förhållandena. Vi har ju redan tränat i terrängen vid flera repriser under sommaren och hösten, säger han.

Diskussion om artikeln