Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo utlyser återigen julfreden för publik – förra året var Gamla Stortorget omringat av stängsel

Från 2021
Publik under julfreden i Åbo 2018.
Bildtext Arkivbild. Så här såg det ut då julfreden utlystes 2018.
Bild: Lina Frisk / Yle

Åbo stads protokollchef Mika Akkanen hoppas att Åboborna åter kan följa med utlysningen av julfreden på plats. I fjol var stämningen enligt Akkanen dyster trots att ceremonin i sig fortskred som normalt.

Åbo förbereder utlysningen av julfreden inför publik. Planerna kan ändå ändras om coronaläget fortsätter att försämras.

– Självklart tar vi i beaktande alla säkerhetsaspekter, men inga avvikande arrangemang förbereds åtminstone tills vidare, säger Sari Haavisto vid Åbo stad.

I fjol omringades Gamla Stortorget av stängsel så att publiken inte skulle samlas på torget. Kören var mindre än tidigare år, men i år ska också kören vara normalstor.

I övrigt gick ceremonin kring utlysandet av julfreden till på sedvanligt sätt från Brinkalahusets balkong ifjol.

Enligt Åbos protokollchef Mika Akkanen, som utlyste julfreden, var stämningen ändå inte sig lik i fjol, trots att ceremonin tekniskt sett såg ganska likadan ut som tidigare.

– Det var en lite dyster stämning då ingen publik var där. Jag hoppas innerligt att årets julfred kunde utlysas som vanligt, säger Akkanen.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus "Turku aikoo julistaa joulurauhan jälleen yleisölle – viime vuonna vanha suurtori aidattiin", skriven av Eino Kossila. Översatt av Pontus Nyqvist.

Diskussion om artikeln