Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Omerta 6/12 – inte ens Jasper Pääkkönen får styr på skandalomsusad film

Från 2021
Max Tanner (Jasper Pääkkönen) iklädd skottsäker väst står och ser allvarlig ut.
Bildtext Skulle jag ha fått en inbjudan till slottsbalen hade allt varit annorlunda, så tänker kanske Max Tanner (Jasper Pääkkönen) när det är som mörkast.
Bild: Heikki Leis

En turbulent inspelning ger en smått kaotisk film. Omerta 6/12 gör ändå att du ser på slottsbalen med nya ögon och önskar att den enorma budgeten hade synts mer i själva filmen.

Ett gisslandrama som utspelar sig under självständighetsbalen på presidentens slott. En kväll då “alla viktiga” personer i Finland är samlade på en plats.

Varenda kotte i Finland förstår hur spännande och nervkittlande det upplägget kan bli.

Ändå är filmen Omerta 6/12 snubblande nära att totalt schabbla bort det hela.

Max Tanner (Jasper Pääkkönen) iklädd en kamouflagedräkt står med ett gevär i handen och ser allvarlig ut.
Bildtext Det är upp till Max Tanner (Jasper Pääkkönen) att fixa det mesta.
Bild: Heikki Leis

Filmens bakgrund det mest spännande

Omerta 6/12 är en film som det skrivits spaltkilometrar om långt innan biopremiären.

Först lanserades filmprojektet stort med regissören Antti J. Jokinen i spetsen, det hela skulle bli en tvådelad film och en tv-serie i sex delar.

Men när inspelningen redan var igång kom rapporter om en massa problem, Jokinen hoppade av och istället ryckte Aku Louhimies in som regissör.

Manuset, av Antti J. Jokinen, Mika Karttunen och Jari Rantala, skrevs om en gång till och slutresultatet blev istället en film och en fyra-delad tv-serie.

Tyvärr syns det att filmen haft en lång och svår väg fram till bioduken.

Smörgåsbord av bekanta klichéer

Det vi möter i Omerta 6/12 är en ensam, lite melankolisk polis, en iskall, rysk agent i högklackat, terrorister från Balkan, mycket skottlossning och en hel del explosioner och en handling som hoppar mellan olika platser i Europa.

Huvudpersonen Max Tanner (Jasper Pääkkönen) jobbar för Skyddspolisen och blir förhandlare då gisslandramat på presidentens slott börjar.

Men det som ser ut som en terrorattack mot Finland handlar egentligen om ett försök att rubba säkerheten i hela Europa.

Filmen är baserad på romanen 6/12 av Ilkka Remes. Men där romanen har en drivande och spännande intrig som påminner om en film är handlingen i filmen stundvis ganska osammanhängande.

Dels handlar det om en knagglig start och en mängd personer som introduceras men som aldrig riktigt utvecklas. Därför blir man heller inte riktigt engagerad i hur det skall gå för dem.

Det antyds till exempel att det finns en relation mellan Max Tanner och hans svenska kollega Sylvia Madsen (Nanna Blondell) men sedan gör man egentligen inget mer av den antydan.

Sylvia Madsen (Nanna Blondell) siktar med en pistol.
Bildtext Sylvia Madsen (Nanna Blondell) är från svenska säkerhetspolisen och även hon en del av härvan på slottsbalen.
Bild: Heikki Leis

Dels handlar det också om att filmen kastar in en mängd skurkar som alla verkar ha lite olika och väldigt luddiga motiv.

Det blir också tydligt att filmen har en ambition att nå en internationell publik, man talar mycket engelska och handlingen är knuten till ett mer globalt, eller åtminstone europeiskt perspektiv.

Men det hela blir aldrig riktigt trovärdigt, liksom försöket att få slottsbalen att bli viktig ur ett internationellt perspektiv genom att slänga in en utländsk gäst.

Filmen slutar också som om man bäddar för en uppföljning.

Biljakt på Mannerheimvägen

Vi är inte direkt bortskämda med inhemska actionthrillers och förväntningarna har därför varit höga på Omerta 6/12, speciellt som filmens budget på åtta miljoner euro hör till de största vad gäller inhemska filmer.

Tyvärr syns väldigt lite av det i slutresultatet, speciellt scenerna från presidentens slott ser mer ut som från ett billigt tv-drama.

Filmen har en rad bra skådespelare men både Jasper Pääkkönen och Sverrir Gudnason, som spelar en av skurkarna, får inte riktigt utrymme att visa sina talanger. Så gott som hela filmen igenom ser de sammanbitet arga eller bekymmersamt oroliga ut.

Vasa (Sverrir Gudnason) kortsnaggad mörkhårig i svart läderjacka ser allvarlig ut.
Bildtext Jag vill ha min pappa! Vasa Jankovic (Sverrir Gudnason) har en far som är dömd för krigsbrott och nu sitter i ett finskt fängelse.
Bild: Antti Rastivo

När filmen väl får upp farten och gisslandramat kör igång är det ändå stundvis hyfsat spännande och speciellt en biljakt genom ett nattligt Helsingfors får en att vilja ha mer.

Men en biljakt gör ingen film.

Och även en actionthriller behöver ett bra manus.

Jasper Pääkkönen står vid en brinnande bil och siktar med ett vapen, inspelningsbild från filmen Omerta 6/12.
Bildtext Här kan du inte parkera! Från inspelningen av Omerta 6/12.
Bild: Antti Rastivo