Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Publiksamlingar i Nyland begränsas igen på grund av försämrat coronaläge – kan undvikas med covidintyg

Från 2021
Uppdaterad 18.11.2021 14:28.
Stor mängd människor socialiserar sig vid en bar. Bilden är tagen uppifrån.
Bildtext Inomhusevenemang där man sjunger tillsammans begränsas, men kan unvikas på platser där covidintyget tas i bruk.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nya begränsningar för publikevenemang med hög smittspridningsrisk träder i kraft i Nyland om en vecka. Samlingar som inte tar covidintyget i bruk begränsas – restriktionerna gäller evenemang inomhus.

Nylands coronakoordinationsgrupp lade fram förslag om begränsningar i slutet av förra veckan för att försäkra hälsovårdens bärförmåga.

Med beslutet från Södra Finlands regionförvaltningsverk begränsas publikevenemang inomhus med hög smittspridningsrisk i Nyland. Det här betyder alltså evenemang som har stående platser för publiken och evenemang där man sjunger tillsammans. Begränsningarna träder i kraft om en vecka på torsdag.

Med beslutet begränsas stående platser inomhus för publiken så att det på evenemanget kan vara högst 20 personer som inte har en sittplats. Antalet sittplatser begränsas inte.

Alternativet är att organisatören tar covidintyget i bruk.

Institutet för hälsa och välfärds samt Social- och hälsovårdsministeriets översikt visar att över hälften av alla Finlands intensivvårdspatienter finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

Redan vid det här skedet har man varit tvungen att flytta patienter för att försäkra att platserna på intensivvården räcker till också i fortsättningen.

Begränsningarna är i kraft fram till julafton 24.12.

Begräsningarna planerades redan förra veckan

Nylands coronakoordinationsgrupp rekommenderade på fredagen att regionförvaltningsverket begränsar antalet deltagare på inomhusevenemang med ståplatser och på evenemang där publiken sjunger tillsammans.

Regionförvaltningsverket meddelade å sin sida på tisdag att begränsningar förbereds. Då var begränsningarnas omfattning och innehåll ännu under diskussion.

Huvudstadsregionens coronakoordinationsgrupp rekommenderade redan i början av oktober att ovaccinerade under 12-åringar och äldre är särskilt försiktiga, samtidigt som det uppmuntrades att ta coronavaccinet.