Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sagalund på Kimitoön får Barndagspriset och 10 000 euro från Undervisnings- och kulturministeriet

Från 2021
Uppdaterad 18.11.2021 16:47.
Kristiina Tiainen tar emot blombukett av forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen, Sagalunds museichef John Björkman i bakgrunden.
Bildtext Kristiina Tiainen tar emot priset av forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen. Sagalunds museichef John Björkman syns i bakgrunden.

Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen delade ut Barndagspriset till Sagalunds museistiftelse och föreningen Suomen Parkour. Barndagspriset delas ut för arbete som främjar hobbyer för barn inom konst och konstfostran.

– Sagalunds museistiftelse och Suomen Parkour står vardera för en fräsch form av barnkultur och fritidsverksamhet med betoning på att barnen själva får göra och upptäcka saker. Barn är fulla av idéer, kreativitet och energi. Och det är något dessa yrkesskickliga aktörer inom kulturarv, hantverk och parkour lyckas svara briljant på, konstaterar forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) under prisutdelningen.

Sagalunds museistiftelse på Kimitoön är det första barnkulturcentret som är förlagt till ett museum. Museet ordnar årligen verksamhet för 5 000 barn.

– Det känns alldeles fantastiskt att få ett pris av nationell betydelse för vår barnkulturverksamhet. Det är något vi satsat och jobbat på jättelänge, egentligen redan sedan början av 1900-talet. Under tidigare museichef Li Näses tid satsade man jättehårt på att utveckla barnverksamheten och 2014 fick vi status som barnkulturcenter. Då kom vår barnkulturkoordinator Kristiina Tiainen med i bilden och hon har jobbat hårt på att utveckla verksamheten ytterligare, säger museichef John Björkman vid Sagalunds museistiftelse.

En skylt med texten "välkommen" på tre olika språk framför Sagalunds byggnad.
Bildtext Enligt museichef John Björkman är Sagalunds koncept en fräsch och annorlunda kombination som inte finns någon annanstans.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Enligt prismotiveringen främjar Sagalunds kulturarvspedagogik och miljöfostran FN:s mål för hållbar utveckling. Kulturarv och miljö sammanförs bland annat inom skolträdgårdsverksamheten, som barncentret även fört ut till skolor i Fiskars, Pargas och Salo.

Miljövänligt tvättmedel och tävling om maskar

Barnkulturcentret strävar efter att skapa verksamhetsmodeller som kan spridas vidare. Centret sysselsätter personer med kunskap om traditionella arbetstekniker och hantverkare, upprätthåller traditionellt hantverkskunnande samt vill förmedla dessa kunskaper till en yngre generation på ett sätt som väcker deras intresse.

– Det har alltid varit viktigt att verksamheten baseras på barnens önskemål. De hjälper oss att forma verksamheten så den innehåller sådant som barnen är intresserade av idag. År 2014 då vi blev barnkulturcentrum startade vi skolträdgårdsverksamhet vilket barnen uppskattar, säger Sagalunds barnkulturkoordinator Kristiina Tiainen och fortsätter.

– Maskar kan kännas obehagliga för vissa barn, men då de sedan lär sig maskarnas betydelse för att få fin jord så kan det bli tävling om vem som har flest maskar i sin odling. Speciellt kul är det alltid att odla potatis, dels för att det kommer så mycket och dels för att det är så roligt att skörda de gyllene knölarna.

Kroppkakor med jordärtskocka
Bildtext Barnen får prova på att odla, skörda och äta sin egna mat på hösten tack vare Sagalunds verksamhet.
Bild: Svenska Yle / Strömsö

I Sagalunds omgivning lämpar det sig även väl att diskuterar gamla tidens självhushållning med barnen. Det rimmar väldigt väl med dagsaktuella frågor – som varifrån maten kommer, hur man kan ta vara på material så man inte kastar det som är trasigt utan reparerar, lappar och lagar.

Föreningen för miljöfostran beviljade det miljöpedagogiska certifikatet "Grön Flagg" till Sagalund i maj i fjol.

– Under det konceptet har vi nu vårt andra projekt på gång. I år har vi vatten som tema där vi till exempel diskuterat hur man använde resursen förr då det inte fanns rinnande vatten och hurdana tvättmedel man använde. Vi har också lagat egna, miljövänliga tvättmedel tillsammans med barnen, säger Kristiina Tiainen.

Större och mer professionell verksamhet

Sagalund ordnar klubbverksamhet samt program för skolklasser och daghemsgrupper. I upplevelseverkstäderna och klubbarna får man bland annat pröva på att baka rågbröd, smida spik, spinna på slända och tröska säd. Enligt prismotiveringen förtjänar museet beröm för sitt sätt att förmedla kulturarv, historia, miljöfostran och ansvar för miljön till en yngre generation genom olika aktiviteter.

– Vi har en unik kombination av kulturarvsverksamhet, hantverk och gammaldags sysslor som knyts ihop med moderna aktuella frågor som hållbarhet och ekologi riktat till barn. Det är en fräsch annorlunda kombination som inte egentligen finns någon annanstans, säger museichef John Björkman.

Hur har museet utvecklats genom åren?

– Det har blivit större, och vi har helt andra resurser idag än tidigare. Verksamheten har professionaliserats, här jobbar utbildade människor som är specialiserade på det vi sysslar med här, säger Björkman.

Hur ska prispengarna på 10 000 euro användas?

– Pengar går det förstås åt till allt möjligt, nyligen investerade vi i miljövänlig bergvärme. Men de här pengarna ska nog gå åt till något som gynnar barnkulturverksamheten, även om vi inte har beslutat oss för något specifikt ännu, säger Björkman.

Barndagspriset har beviljats sedan 1999.