Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin anklagar väst för skärpt läge i Ukraina och försäkrar att Ryssland är integrerat med Belarus

Vladimir Putin
Bildtext President Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin sa i dag i ett tal till utrikespolitiska tjänstemän i Moskva att västvärlden trappar upp konflikten i Ukraina genom att hålla övningar i Svarta havet och flyga bombplan nära dess gränser.

Västländer har å sin sida under den senaste tiden oroat sig över rysk militär aktivitet nära Ukraina, och USA har anklagat Moskva för att bygga upp styrkor i gränsområdet.

"Krisen i Ukraina är långt ifrån löst – ryska varningar om röda linjer tas inte på allvar i väst"

President Putin sa att samtalen gällande en lösning på konflikten i östra Ukraina rör sig mot en återvändsgränd, och att väst håller på med att avveckla de överenskommelser som har gjorts.

– Väst piskar upp spänningen i Donbass med dödliga vapen, och tar inte Rysslands varningar på ett tillräckligt stort allvar. Vi uttrycker regelbundet vår oro över aktiviteten i Svarta havet och vi pratar om röda linjer, men våra partner tar väldigt lätt på alla våra varningar.

Putin sa att västvärlden trappar upp konflikten i Ukraina genom att hålla övningar i Svarta havet och flyga bombplan nära Rysslands gränser.

– Strategiska bombplan flyger på ett avstånd av 20 km från vår statsgräns. Våra västerländska partner trappar upp situationen genom att förse Kiev med dödliga moderna vapen och genomföra provocerande militära manövrar – inte bara i Svarta havet utan även i andra regioner nära våra gränser.

"Ryssland fortsätter att knyta band med Belarus"

Putin påpekade att Ryssland fortsätter att vara integrerat med Belarus. Han anklagade väst för att använda migrantkrisen för att utöva påtryckning på Belarus.

– Väst glömmer sina egna humanitära åtaganden.

Putin fördömer också Polen för användningen av vattenkanoner och tårgas mot migranter med barn.

"Gränsen i söder måste tryggas"

President Putin påpekade att det är viktigt att trygga säkerheten vid Rysslands gränser i söder på grund av utvecklingen i Afghanistan.

Enligt Putin betraktar Ryssland de centralasiatiska staterna som allierade.

– Ryssland ska utgöra en garant för stabilitet i regionen, och det är nödvändigt att fortsätta att vidta åtgärder så att man kan förhindra okontrollerade flöden av flyktingar och förhindra infiltration av terrorister och andra kriminella element över gränserna.

"En del västländer försöker köra in en kil mellan Moskva och Peking"

Putin anser att en del västländer försöker slå in en kil mellan Ryssland och Kina.

– Men som svar på det kommer Moskva och Peking att fortsätta med att öka sitt samarbete och samordna sina steg på den internationella arenan.

Enligt Putin är de rysk-kinesiska relationerna en modell för 2000-talets effektiva interstatlig interaktion.

– Naturligtvis gillar inte alla detta. Vissa västerländska partner försöker uppenbart köra en kil mellan Moskva och Peking, men vi ser detta mycket väl, och tillsammans med våra kinesiska vänner kommer vi att svara på det genom att utöka samarbetet inom politik, ekonomi och andra områden.

"EU pressar tyvärr Ryssland med sanktioner"

Putin beklagade att möjligheter till samarbete med europeiska nationer minskar eftersom EU skuffar bort Ryssland med sanktioner.

– Samarbetsmöjligheterna blir tyvärr allt mindre, även om EU förblir vår ledande handelspart och ekonomiska partner. EU fortsätter att driva oss tillbaka genom sanktioner, ovänliga handlingar och grundlösa anklagelser.

"Nato har förstört alla mekanismer för dialog med Ryssland"

– En liknande, om inte ännu mer bedrövlig, situation håller på att ta form förbindelserna med den nordatlantiska alliansen som visar en uttalat konfronterande attityd och som envist för sin militära infrastruktur närmare våra gränser.

Putin påpekade att Ryssland kommer att reagera.

– Nato har tagit initiativet till att avveckla alla mekanismer för dialog. Vi kommer naturligtvis att reagera adekvat på Natos militära aktivitet längs med de ryska gränserna.

"Banden mellan USA och Ryssland är inte tillfredsställande"

Putin konstaterade vidare att banden mellan Ryssland och USA inte är tillfredsställande.

– Men Moskva är öppet för dialog. Toppmötet i juni med president Joe Biden har gett utrymme för en förbättring av relationerna i många bilaterala och internationella frågor.

President Putin sa att de båda ländernas intressen, värderingar och ståndpunkter verkligen skiljer sig från varandra - och ibland till och med radikalt.

– Men jag vill återigen säga att vi är öppna för kontakter och meningsutbyten, och en konstruktiv dialog.

"Väst bör ge Moskva säkerhetsgarantier"

Enligt Putin behöver Ryssland få långsiktiga säkerhetsgarantier då det gäller Natos expansion.

– Vi måste ta upp den här frågan, sa presidenten och riktade sig till utrikesminister Sergej Lavrov.

Källor: Reuters, Tass, AP, AFP