Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Man i 40-årsåldern misstänks för sexualbrott mot över 80 barn – yngsta offren tio år gamla

Uppdaterad 18.11.2021 16:39.
Två poliser i uniform.
Bildtext Sexualbrotten ökade i år jämfört med förra året.

Mellan 2016 och 2020 har hundratals barn i Finland kontaktats av gärningsmannen på olika sociala medier.

Polisen misstänker att en 40-årig man i Satakunta har gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande eller lockande av barn till sexuella handlingar, totalt handlar det om 81 barn. Åldersfördelningen på offren är 10-15 år. Mannen är även misstänkt för spridning av pornografiskt material. Fallet går nu vidare till åtalsprövning.

Utredningen har visat att den misstänkte har varit i kontakt med hundratals minderåriga på sociala medier mellan 2016 och 2020. Brottsutredningschefen Kirsi Alaspää, påpekar att sexualbrott och särskilt sexualbrott på sociala medier ofta är dold brottslighet, det vill säga brott som inte kommer till polisens kännedom och som därför inte registreras som brott.

Nainen selaa kuvia puhelimella pöydän ääressä. Edessä on kannettava tietokone.
Bildtext Hundratals barn har kontaktats av mannen via sociala medier.

– Även i det här fallet är det bara ett av offren som själv varit i kontakt med polisen och bara ett fåtal hade berättat om saken för någon annan. Den misstänkta har inte träffat offren fysiskt, säger Alaspää.

Under polisens utredning hittade man därför många offer som inte hade klarat av att berätta om det skedda för någon. Brottsoffer har erbjudits stöd under förundersökningen och alla behövande har fått hjälp.

Sexualbrotten ökade jämfört med förra året

Under de senaste åren har Egentliga Finlands polisinrättning intensifierat sin sexualbrottsutredning. I den avslöjande utredningsverksamheten har man särskilt arbetat med att avslöja övergrepp mot barn på nätet.

Dessutom har polisen kunnat avslöja fysiska övergrepp som varit möjliga genom kontakt på internet. Sexualbrotten som kommer Polisinrättningen i Sydvästra Finland till känna ökar, och i år registrerades 39 procent fler brott än under januari-oktober 2020.

– Ökningen av antalet sexualbrott kan delvis förklaras av att den avslöjande utredningsverksamheten de senaste två åren har hittat över 200 barn som inte berättat för någon att de utsatts för sexualbrott, säger Alaspää.