Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Annika Saarikko beklagar hur hon uttryckt sig om regeringens och statsministerns misslyckande: "Mitt ordval var dåligt"

Uppdaterad 18.11.2021 17:06.
Annika Saarikko och Sanna Marin
Bildtext Finansminister Saarikko (C) uttryckte på onsdagen sin besvikelse över regeringens oenighet om EU:s klimattaxonomi.
Bild: Petteri Sopanen / Yle, Nella Nuora / Yle

Finansminister Annika Saarikko (C) ber om ursäkt för hur hon på onsdagen uttryckte sitt missnöje över regeringens oenighet om EU:s så kallade klimattaxonomi.

Saarikko var på onsdagen av den åsikten att statsminister Sanna Marin (SDP) misslyckats i frågan om taxonomin, eftersom regeringen inte lyckats enas om en ståndpunkt gällande förordningen som berör EU:s klimatpolitik.

Saarikko beklagar hur hon valde att uttrycka sig.

– Jag beklagade det här uppriktigt för statsministern, eftersom mitt ordval var misslyckat. Det var dåligt, sa Saarikko på torsdag eftermiddag.

– Men situationen var i sin helhet såklart inte lätt för regeringen. Slutresultatet är då aldrig bra om vi inte når enighet. Men det mest väsentliga är att Finland nu har en ställning. Om något här är speciellt beklagligt så är det förstås att förberedelserna och lösningen tog så lång tid.

Sanna Marin fick Saarikkos beklagelser per meddelande

Statsminister Sanna Marin uppskattar Annika Saarikkos ursäkt.

– Såklart uppskattar jag att hon har bett om ursäkt. Kanske den här saken fick lite för stora proportioner.

– Vi har i regeringen fungerande förhållande mellan oss och ett bra samarbete. Vi går vidare, sade Marin på torsdag eftermiddag före riksdagens frågestund.

Enligt Marin bad Saarikko om ursäkt via ett meddelande.

Sanna Marin säger också att taxonomi-förordningen var en svår fråga för regeringen. En gemensam ståndpunkt kunde inte nås.

– Ståndpunkterna är långt från varandra. Vi kom överens att vi kommer att handla så, att ställningen majoriteten av regeringen tar, är regeringens ställning till frågan – alltså att vi röstar emot taxonomin, sade Marin.

I en gemensam intervju för Yle och MTV sa Saarikko i går, onsdag, att "statsministern i den här helheten har misslyckats, varpå regeringen nu är oenig" och tillade att det väsentliga nu är att Finland röstar emot.

Finansministerns besvikelse gällde regeringens oenighet om EU:s så kallade klimattaxonomi, som syftar till att bestämma vad som anses hållbart och därmed lockar till sig nya investeringar.