Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elever i S:t Olofsskolan fick inte mat på torsdagen – medhavd lunch smakar, men blir jobbig i längden

Från 2021
Bild av en flicka som sitter i en matsal och äter.
Bildtext Åttondeklassaren Yasmin Okonta tycker det är gott att ha med egen skolmat. Men i längden skulle det bli dyrt, säger hon.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Elever i S:t Olofsskolan fick förlita sig på sin medhavna lunch på torsdagen. Mellanmål som kompenserar skollunchen under strejken kommer till skolan först på måndagen.

Det är tystare än vanligt i matsalen i S:t Olofsskolan på torsdagen då besticken inte skramlar mot porslin. På grund av den pågående strejken har eleverna tagit med sig sin egen lunch i dag.

Nu prasslar i stället pappret och plastpåsarna kring smörgåsar och matlådor som föräldrarna packat med.

Fackförbunden JHL och Jyty inledde sin strejk vid alla Arkeas enheter i Åbo på onsdagen klockan 12. Alla elever i Åbo hann inte få mat och bland annat i S:t Olofsskolan blev över hundra elever utan lunch.

Åbo stad meddelade att skolorna skulle få mat att dela ut till eleverna, men på torsdagen hade S:t Olofsskolan ännu inte fått någon matleverans.

Porträtt av man med munskydd som står i en tom matsal utan mat.
Bildtext Enligt rektor Christer Karlsson har informationen till skolorna under strejken varit bristfällig.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Skolans rektor Christer Karlsson hoppas att alla elever kommer ihåg matsäcken.

– Det finns säkert många som är utan mat. I sådana fall kan vi inte göra någonting för det finns inte något matförråd i skolan, säger Christer Karlsson.

Tio minuter före lunchen börjar på torsdagen får Karlsson veta att S:t Olofsskolan får mellanmål att dela ut först på måndagen.

Egen mat är god men fungerar inte i längden

Eleverna verkar nöjda att få äta egen mat, men flera säger att skolmaten viktig och att det inte fungerar att ha med egen mat i längden.

Anton Östermark i årskurs nio har med sig ris och teriyakisås till lunchen.

– Jag tycker det går helt bra att ta med egen mat, men jag trodde man skulle få vatten härifrån. Nu måste jag dricka från min vattenflaska som jag har med till gymnastiken, säger Anton Östermark.

Porträtt av ung man som sitter och äter vid ett bord framför ett fönster.
Bildtext Niondeklassaren Anton Östermark säger att det blir jobbigt att ha med egen lunch om strejken fortsätter länge.
Bild: Cecilia juuti /Yle

Om strejken drar ut till nästa vecka säger Östermark att det blir svårt att ha med sig egen lunch.

– Det löper så bra att få mat här i skolan. Nu måste man ta med plastpåsar med sin mat och så måste man fundera hur man varierar vad man köper. Skolan sköter ju det automatiskt, säger han.

Sjundeklassaren Ella Kiiskinen äter croissanter och mandariner till lunch. Hon skrattar till när hon frågas om hon ska orka hela dagen på sin medtagna lunch.

– Det är nog ganska viktigt med skolmat, så behöver man inte övertänka vad man ska ta med sig, säger hon.

Porträtt av flicka med glasögon som sitter vid ett bord och äte.r.
Bildtext Sjundeklassisten Ella Kiiskinen säger att lunchen man får från skolan nog är viktig.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

– Det är helt okej, men inte skulle jag ha det här varje dag. Det är gott, men det blir lite dyrt, säger Yasmin Okonta som går i årskurs åtta.

Hennes lunch består av kycklingnuggets och nudlar.

– Skolmaten är ganska bra. Den är inte den bästa, men den är nödvändig och jag tycker att det är viktigt att det serveras mat i skolan, så att alla får något att äta.

Hälsorisk med bristfällig städning

Förutom lunchserveringen påverkar strejken städningen i skolorna. I S:t Olofsskolan finns det en städare under strejken.

– En person hinner inte städa i fyra våningar. Här är 450 elever och 60 i lärarkåren så det finns inte en chans att hinna städa alla platser, säger rektor Christer Karlsson.

Enligt Karlsson kan bristfällig städning bli problematiskt då coronaläget är sämre och smittan kan sprida sig bland elever.

– Det är klart att det påverkar med tanke på att antalet personer som städar minskar, säger han.

Karlsson kommenterar inte om det finns risk för att skolan skulle bli tvungen att övergå till distansundervisning på grund av smittorisk vid utebliven städning.

– Det kan jag inte ta ställning till ännu, det är andra som får ta ställning till det.