Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Østberg har dåligt samvete inför comebacken i världscupen – Johaug försvarar vännens plats i norska truppen till Ruka: "Inte legat på soffan i 1,5 år"

Från 2021
Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg i VM.
Bildtext Therese Johaug tror på sin lagkamrat Ingvild Flugstad Østberg.
Bild: www.imago-images.de/ All Over Press

Norska stjärnan Ingvild Flugstad Østberg återvänder till världscupen om en vecka – ett beslut som stött på kritik i Norge. Østberg medger att det är tudelade känslor inför comebacken.

När världscupen på skidor kör i gång om en vecka är det dags för en comeback. Ingvild Flugstad Østberg kommer att tävla i Ruka – nästan på pricken 21 månader efter senaste insatsen på den högsta nivån.

Østberg stod över hela förra säsongen på grund av hälsoproblem. Nu går hon alltså raka vägen in i det norska världscuplaget, och det beslutet har stött på viss kritik i Norge.

En vecka före premiären i världscupen medger Østberg att hon har dåligt samvete.

– Det blir ju så att någon annan inte får tävla, säger hon till norska TV2.

Norge har sex startplatser på lördagens klassiska distanslopp i Rukaterrängen.

– Jag önskade att jag var mer krass och inte brydde mig, ha lite liknande mentalitet som Petter Northug. Han hade kanske inte tänkt så mycket på det.

– Jag är glad för att jag inte hade något med uttagningen att göra. Jag gör mitt bästa. Jag vet inte riktigt var jag står formmässigt, men jag förväntar mig att min formkurva går stadigt uppåt under säsongen.

Johaug ut i försvar

Therese Johaug tar däremot sin vän och landslagskamrat i försvar och tycker att Østberg förtjänar sin plats i världscuplaget. Världens bästa damåkare i distanslopp säger att hon har saknat Østberg under perioden som hon stod utanför tävlingsspåret.

– Vi har umgåtts mycket och tränat mycket genom åren. Nu känner jag glädje för att hon också ska till Ruka, säger Johaug enligt VG.

– Jag har full förståelse för att det finns olika åsikter om att ta ut henne, men jag försvarar Ingvild och skidförbundet. Ingvild har levererat otroliga resultat genom åren och tagit pallplatser och medaljer för Norge. Hon har inte legat på soffan i ett och ett halvt år. Hon har förberett sig varje dag för att kunna tävla igen.

Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug och Heidi Weng.
Bildtext Ingvild Flugstad Østbergs senaste tävlingar i världscupen var 2020.
Bild: EPA/TERJE PEDERSEN

Den här helgen kör de norska stjärnorna genrep inför världscupen i Beitostölen. Østberg står över de tävlingarna.

– Ingvild hade aldrig åkt till Ruka om hon hade känt sig i usel form, säger Johaug.

Johaug ska däremot tävla under helgen. Efter det väntar världscupveckor, men Norges stora stjärna håller sig till planen och står över vinterns Tour de Ski.

– Jag ska på ett höghöjdsläger över jul och efter det är jag hemma till den 9 januari. Jag känner att jag behöver en paus på hemmaplan för att vara mentalt redo och få ut allt på OS.

Diskussion om artikeln