Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidsäsongen i startgroparna – Yle Sporten listar snackisarna: kniviga OS-uttagningar, vallateamens dilemma och mellaneuropeiskt uppsving

Från 2021
Krista Pärmäkoski besegrar Jessie Diggins i VM-stafetten 2021.
Bildtext VM-hjälten Krista Pärmäkoski har varit på hugget under försäsongen.
Bild: All Over Press

Den länga väntan för vänner av längdskidåkning är över på fredag. Världscupen rivstartar, som traditionen påbjuder, med premiärhelg i Ruka. Yle Sporten reder ut fem av de största frågorna inför den spännande OS-säsongen.

1. Vilka finländska herrar får packa OS-trunken?

Fakta först: Finland får skicka endast tretton längdskidåkare till OS i Peking. Sju damer och sex herrar. Det är inte överhövan många. Jämförelsevis så hade Finland sexton åkare på plats under VM i Oberstdorf förra vintern.

Framför allt på herrsidan kommer det att bli en tuff kamp om de två sista platserna. Yle Sportens skidexpert Matias Strandvall påminner om att både Finlands olympiska kommitté och landslagsledningen har betonat att man kommer att prioritera stafettlaget. Det innebär att de förmodade stafettåkarna Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen och Joni Mäki torde vara givna.

– Dessutom behövs en reserv. Någon åkare kan hamna i karantän, fastän han inte själv skulle vara sjuk, säger Strandvall.

Allroundåkare som Ristomatti Hakola är med andra ord värdefulla.

– Sprintåkarna är de som ligger värst till i och med den begränsade kvoten. Det blir inte många åkare som bara tävlar i sprint och sedan åker hem. Det känns sannolikt att det bara blir en renodlad sprinter i truppen, säger Strandvall.

Det är med andra ord mycket möjligt att Finland inte kommer att ha fyra herrar i fristilssprinten.

– Det har hänt förr att Finland bara haft tre åkare i sprinten i stora mästerskap. Men klart är att det kommer att finnas åkare som blir besvikna och hänvisar till sina resultat i vinter om deras namn saknas då OS-laget presenteras, säger Strandvall.

2. Finland lyfter tack vare fixstjärnorna?

Vi ska inte luras av Ristomatti Hakolas och Joni Mäkis VM-silver i sprintstafetten och de finländska damernas skrällbrons i Oberstdorf. Förra säsongen var högst medioker för det blåvita landslaget.

Krista Pärmäkoski var bästa finländare i världscupen på en tolfte plats. Johanna Matintalo var 25:a och Kerttu Niskanen 28:a i sammandraget. Resultatet var det sämsta för Finlands damer sedan säsongerna strax efter VM i Lahtis 2001.

Krista Pärmäkoski ser glad ut efter seger.
Bildtext Krista Pärmäkoskis takter under försäsongen bådar gott.
Bild: All Over Press

Matias Strandvall tror att Pärmäkoski är tillbaka i gammal god form i vinter och bidrar med ett lyft.

– Hon har sett fräsch och pigg ut på träningarna och öppnade säsongen med segrar i Olos och Taivalkoski. Resultatet var klart bättre än för ett år sedan.

Iivo Niskanen blev förra säsongen utan pallplaceringar i världscupen för första gången sedan 2015/16. Han har i likhet med Pärmäkoski gått tillbaka sitt gamla träningsupplägg.

De första indikationerna är positiva. Niskanen segrade i Olos i tävlingar med både klassisk och fri teknik.

– Våra två bästa åkare ser strået vassare ut än i fjol vid den här tidpunkten, säger Strandvall.

IIvo Niskanen sträcker armen i luften.
Bildtext Iivo Niskanen har öppnat säsongen med ett par segrar.
Bild: Tomi Mäkipää / All Over Press

De finländska problemen att hävda sig i sprint är väldokumenterade. Senast en finländare varit på pallen i en världscupsprint var i mars 2017 då Krista Pärmäkoski var tvåa i Drammen.

Toni Ketelä är senaste finländska man att kliva upp på prispallen i en världscupsprint. Ketelä var trea i Otepää i januari 2015.

Joni Mäki glimrade till några gånger i kvalen förra världscupvintern, men fick inte till det i finalpassen. Strandvall skruvar ner förväntningarna på Mäki för början av säsongen med tanke på att uppladdning inför säsongen inte gått planenligt.

– Det är också vissa frågetecken kring Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen, säger Strandvall.

3. Vallningslotto i Peking?

Längdskidåkningen i OS arrangeras i Zhangjiakou på 1650 meters höjd. Tanken var att förra världscupsäsongen skulle kulminera med tävlingar på OS-banorna, men coronapandemin satte stopp för de planerna.

Åkarna har, så gott det går, bekantat sig med banprofilerna då de åkt på rullband. Men för serviceteamen innebär OS i Peking ett hopp ut i det okända. Det landslag som snabbast hittar rätt i valladjungeln i Zhangjiakou kommer att ha en stor konkurrensfördel.

Finland skickar tre vallare till Zhangjiakou i slutet av december.

– Det betyder att de hinner få en del information om förhållandena. Jag vill tro att Finland är med i matchen mellan serviceteamen, säger Strandvall.

I Seefeld 2019 var det Finlands tur att vara ute och cykla

― Matias Strandvall

Värt att minnas är att också de största skidnationerna kan få problem. Norges serviceteam hade exempelvis bekymmer under OS i Sotji.

– Om man kommer snett in i ett mästerskap så är det svårt att korrigera. I Oslo 2011 hittade Finland rätt genast och briljerade med glidet under skidorna. I Sotji fungerade Finlands skidor bra och de norska lite mindre bra. I Seefeld 2019 var det sedan Finlands tur att vara ute och cykla.

Martin Norrgård.
Bildtext Martin Norrgård är numera Nykarlebys stadsdirektör.
Bild: Esa Fills / Yle

Finlands vallateam har genomgått en förändring. Mika Venäläinen har tagit över som vallachef efter Martin Norrgård. Venäläinen har tidigare tagit hand om Iivo Niskanens utrustning.

– Martin Norrgård blev hårt kritiserad efter förra säsongen. Jag tycker han gjorde ett jättebra jobb och dessutom förnyade han serviceteamets arbetssätt, säger Strandvall.

4. Norge mot Sverige och Norge mot Ryssland igen?

Herrarnas världscupsammandrag från i fjol är tjatig läsning. Sex av de tio bästa åkarna var ryssar.

Säsongen innan var det Norge som hade sex herrar i topp tio. Mycket talar för att de norska och ryska herråkarna också dominerar i vinter.

På damsidan har Sverige och Norge dominerat de senaste åren. Norge får tillbaka sin förra världscupvinnare Ingvild Flugstad Østberg som missade förra säsongen på grund av hälsoproblem. Sverige har däremot tappat ett av sina ess – en axelskada sätter stopp för sprintdrottningen Linn Svahns medverkan i vinter.

– Det finns åkare från andra nationer som kan blanda sig i tätstriden, men inte i närheten ens med lika stor bredd som Norge och Ryssland på herrsidan och Sverige och Norge på damsidan, analyserar Strandvall.

Linn Svahn blickar bekymrat åt sidan med stavarna i händerna.
Bildtext Linn Svahn missar hela säsongen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Trenden har stärkts av att de mellaneuropeiska länderna, inte minst Tyskland, har tappat terräng. Matias Strandvall tror ändå att en omställning kan vara på gång.

– Tyskland hade ett stort lag på läger i Olos för en dryg vecka sedan. Framför allt på damsidan tog tyskarna framskjutna placeringar under tävlingshelgen. Det görs ett bra jobb i det tyska landslaget. På herrsidan kan det ta ett par år innan åkare som Friedrich Moch får sitt stora genombrott. Men Tyskland är på gång, säger Strandvall.

Han lyfter också fram att Tjeckiens förre storstjärna Lukáš Bauer numera fungerar som tränare i det polska landslaget vilket bådar gott för unga Monika Skinder och Izabela Marcisz.

Italiens två herrstjärnor, Federico Pellegrino och Francesco de Fabiani, har i sin tur hoppat in Markus Cramers ryska landslagsteam hela träningssäsongen.

– Jag har pratat med Pellegrino. Han sa att träningssäsongen har varit lyckad och att de har trivts bra med de ryska åkarna.

5. Är USA på gång på bredare front?

Den amerikanska längdskidåkningen kan ha något spännande på gång. Och då talar vi inte bara om svärfarsdrömmen, regerande världscupmästarinnan, Jessie Diggins. Hur lyskraftig hon än är.

USA har nämligen plockat medaljer i snart sagt samtliga JVM de senaste åren och det finns indikationer på att talangerna är på väg att slå igenom på seniornivå.

Gus Schumacher åker skidor.
Bildtext Gus Schumacher är USA:s framtidslöfte.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Det största framtidsnamnet Gus Schumacher, som vann JVM-guld på klassiska milen i februari 2020, knep en 18:e plats i Tour de Ski förra vintern. JC Schoonmaker var flera gånger i topp 20 i världscupen förra vintern, medan Hailey Swirbul och Julia Kern redan plockat pallplaceringar.

– USA har en allt större bredd än för till exempel tio år sen. Det amerikanska landslaget har haft enstaka stjärnor men nu har man också många unga åkare på gång, säger Strandvall.