Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turism- och restaurangbranschen hoppas på en bra vintersäsong i skuggan av coronahotet – de flesta resenärerna är dubbelvaccinerade

Uppdaterad 23.11.2021 11:23.
Paulo Sergio Steil och Marina Papadakis i Esplanadparken i Helsingfors.
Bildtext "Nästa gång vill vi absolut åka till Lappland", säger Paulo Sergio Steil och Marina Papadakis från Brasilien. De var ute på sin första promenad i Helsingfors efter att ha anlänt till Finland föregående kväll.

Jul- och nyårssäsongen ser lovande ut för turismbranschen i Finland. Resenärer väntas komma till landet främst från Europa. De ökande smittotalen oroar ändå och Timo Lappi, vd vid Turism- och restaurangförbundet, säger att de ovaccinerade äventyrar tillgången på arbetskraft.

Marina Papadakis och Paulo Sergio Steil är på morgonpromenad i Esplanadparken i centrala Helsingfors, där de är på en kort turistresa. De är från Brasilien, men är baserade i Belgien.

– Vi tycker om lax och mycket fisk och vill testa på att bada bastu och att bada i kallt vatten, säger de om sina planer.

Papadakis och Steil är dubbelvaccinerade och känner sig trygga som resenärer i Finland.

– Jo, för tillfället. Vi använder alltid munskydd inomhus och i kollektivtrafiken.

Den här gången ska de bara vara i Helsingfors. De säger sig absolut vilja åka till Lappland, men det får bli till nästa gång.

Bättre utsikter efter en lång och svår period

Det här är musik i turismbranschens öron. Branschen har i 20 månaders tid levt i undantagstillstånd. Nu hoppas aktörerna på en mer lyckad jul- och nyårssäsong.

Företagarna håller tummarna för att det inte igen ska bli bakslag i form av nya restriktioner och oklar informationsgång. Vintern är speciellt viktigt i norr.

– Personalrekryteringarna är så gott som gjorda och just nu utbildar vi personal. De första stora kundgrupperna kommer i månadsskiftet med charterflyg, berättar operative chefen Rami Korhonen vid Lappland Safaris.

De senaste veckorna har enligt Korhonen varit lika aktiva på bokningsfronten som under motsvarande tid före coronaviruspandemin. Resenärer väntas från speciellt Europa. Han räknar upp Storbritannien, Benelux-länderna, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland och Schweiz.

Kapaciteten ökar och flygandet har kommit igång igen under hösten

Enligt Business Finlands uppskattningar är flygbolagens platskapacitet bara en tredjedel lägre än vad den var vintern före coronaviruspandemin. Affärsresornas andel är fortfarande låg, vilket känns av i bland annat hotellen.

Förbindelserna från USA har under hösten blivit klart bättre, likaså från Europa, berättar Susanne Heikkinen, som är analytiker vid Visit Finland och Business Finland.

– Nu under vintern har Air France också direkta flyg från Paris till Rovaniemi.

Enligt Heikkinen ser det speciellt bra ut med reserveringar från de växande marknaderna Spanien, Frankrike och USA.

Rovaniemen lentoaseman nimikyltti
Bildtext Det blir igen direktflyg från Paris till Rovaniemi denna vinter, vilket gläder turismföretagarna.

Flygbolagen har underlättat villkoren för avbokningar. Resenärerna vill inte sitta i karantän, speciellt inte om de ska på en semesterresa.

För researrangörerna och turismbranschen medför det en större osäkerhet än tidigare. Det kan hända att gäster faller bort i sista stund, eller att nya tillkommer på kort varsel.

De ryska turisternas bortfall känns av, oklart med Asien

De ryska turisterna reste före coronaviruspandemin mycket i Finland, speciellt under nyårshelgen och Trettondagen.

– Den gruppen ser det mycket osäkert ut med, eftersom vaccinet som ges där inte finns med på vår lista över godkända vacciner, säger Heikkinen.

Det finns förhoppningar om att få igång tågtrafiken mellan Helsingfors och S:t Petersburg i december. Det statliga järnvägsbolaget VR har lovat informera om saken genast då man vet när de första avgångarna blir av.

Enligt Rami Korhonen syns några resenärer från Asien inte till just nu. Flygtrafiken från Asien kommer igång igen i månadsskiftet mars-april.

– Det återstår att se om folk därifrån vågar åka till Europa om resandet öppnar sig. Den kortaste rutten från Asien till Europa går via Finland, säger Susanne Heikkinen.

Bolag belönar med julfest och många reser inom landet

Timo Lappi, som är verkställande direktör vid Turism- och restaurangförbundet Mara, säger också han att det ser lovande ut.

Många finländska bolag vill belöna sin personal genom att arrangera julfester. Samtidigt väntas gott om inrikesresenärer under jul- och nyårshelgen.

Timo Lappi i en restaurang.
Bildtext Turism- och restaurangförbundets verkställande direktör Timo Lappi tror att många finländare reser inrikes under jul- och nyårshelgen. Det är ändå svårt att hitta personal inom restaurangsektorn som betjänar dem.

Timo Lappi beklagar sig över läget med de ryska turisterna, men i övrigt ser läget rätt ljust ut.

– Vi väntar oss 60-70 procent av mängden utlänningar som vi hade under julsäsongen 2019. Samtidigt firar fler finländare jul i landet, så det kommer att finnas gott om folk på turistorterna.

Oro finns trots att de flesta har en fullständig vaccinationsserie

Samtidigt som förväntningarna trappas upp, rapporteras högre smittotal och sjukvården är hårt belastad.

De flesta har, i motsats till ifjol, vaccinerats två gånger. Det finns ändå en rädsla för att också den här säsongen ska bli förstörd på grund av viruset.

– Visst orsakar läget oro. Men utgångspunkten är att man kommer hit bara då man är vaccinerad. Vad vi hört oss för så är de flesta resenärer som är på väg hit fullt vaccinerade, säger Rami Korhonen vid Lappland Safaris.

En mobiltelefon där man kan se EU:s digitala coronapass.
Bildtext En kund visar upp EU:s covidintyg vid en bardisk. Kunskapen om vilka regler som gäller i Finland är inte på topp.

Har Finland lyckats med att sprida information om vilka regler och direktiv för inresa och covidintyg som gäller här, Rami Korhonen?

– Nej. Vi har tvingats göra upp grafik och formulär för hur och på vilka villkor man kan komma till Finland. Dem har vi delat ut till våra kunder och researrangörerna.

Företagarna önskar att reglerna skulle vara förutsägbara, långsiktiga och att de inte skulle ändra med kort varsel.

Bristen på arbetskraft kan bli större om folk inte vaccinerar sig

Av befolkningen över 12 år i Finland har över 80 procent fått båda vaccinationsdoserna. Timo Lappi har inte mycket till övers för de som själva har valt att inte ta coronavaccinet.

– Många är mycket besvikna med de som valt att vara ovaccinerade. De gör att våra medlemmar, deras medarbetare och familjer får det svårare att försörja sig.

Restaurangsektorn har enligt Maras beräkningar tappat mellan 10 000 och 25 000 arbetstagare under pandemin. Han befarar fortsatta följder både för det direkta sysselsättningsläget och för branschens möjligheter att locka arbetskraft i framtiden.

– Om restriktionerna fortsätter kommer kanske ännu fler att tycka att den här branschen inte är trygg och hitta någon annan bransch att jobba i.

Diskussion om artikeln