Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ungdomarna i Söderkulla fick ny lokal: "Jag kommer nog hit varje dag om det är öppet"

Uppdaterad 19.11.2021 07:07.
Ungdom målar graffiti
Bildtext Under den officiella öppningen av Pleissi, fick ungdomarna bland annat måla graffiti på gamla Söderkulla skolas yttervägg.

Sibbo kommuns ungdomstjänster, församlingarna och olika stöttande organisationer var på plats när ungdomslokalen Pleissi invigdes i Söderkulla i Sibbo.

Fastän man inte skulle råka veta var ungdomslokalen Pleissi i Söderkulla finns, var det lätt att hitta dit i torsdags.

Röken från både korvgrillen och en rökmaskin steg högt över det före detta skolhuset och det taktfasta dunkandet av musik hördes ända till parkeringsplatsen.

Ungdomsgården flyttade från Hälsovägen till Söderkulla skolas gamla skolhus på Lärdomsvägen redan i början av året, men först nu var läge för invigningsfest av olika orsaker.

– Vi firar flytten först nu närmast på grund av att coronasituationen lättat. Vi lättar upp en mörk novemberkväll med lite ljus och happening, säger Sibbo kommuns ungdomsledare Oskar Käld.

Sibbo kommuns ungdomsledare Oskar Käld
Bildtext Ungdomsledare Oskar Käld hade mycket att stå i med under invigningen av Pleissi.

Halmkronor och cykelservice

Det är knappt så att Oskar Käld hinner tala med medierna. Det är ketchupflaskor som ska placeras ut och olika detaljer behöver fungera.

Men det är inte enbart kommunens ungdomstjänster som får stå i. I en husbil sitter organisationen Nopees representant och lär några flickor tillverka halmkronor, det vill säga äkta finsk traditionell hantverksteknik.

Utanför husbilen mekar föreningens ordförande Jani Huhtakallio med en cykel tillsammans med ungdomarna Kasper Kolsi och Samuel Berner.

Tanken med föreningens verksamhet är att ta sig an ungdomar som inte alltid passar in och som inte klarar av eller vill göra sådant som de flesta andra unga kanske gör.

Alla kan ändå göra någonting och föreningen Nopee stöttar och lockar fram dessa ungdomars kunnande.

– Det är en nyligen startad förening och vi har fått ett skåp för arbetsredskap av dem. Där kan vi förvara verktyg för de ungdomar som tycker om att meka med sina mopeder, säger Oskar Käld.

Husbil fotograferad i skymningsljus
Bildtext Organisationen Nopees husbil lockade med sitt varma sken.
Halmarbete i organisationen Nopee ry:s husbil
Bildtext Inne i husbilen fick några flickor lära sig att tillverka halmkonst.

Fritt fram att klottra på skolväggen

Intill husbilen grillas det korv. Det är Nopee som bjuder på den. En bit längre bort spelar några flickor frisbeegolf medan ett gäng pojkar går på styltor.

I ett mörkare hörn av den gamla skolgården är det några ungdomar som målar graffiti. Den starka målningsdoften känns i näsborrarna en rejäl bit ifrån, då ungdomarna sprayar och skapar.

– Det är riktigt lagliga graffitiväggar och fritt fram att måla där, säger Oskar Käld.

Inne i ungdomslokalen finns också representanter för Sibbo kommuns ungdomsfullmäktige och kyrkans Saapas-patruller, vars arbete går ut på att ta hand om ungdomar som behöver hjälp – till exempel omplåstring och tillnyktring.

Här verkar dock inte dessa patrullers hjälp behövas. Det är kaffe och saft som gäller tillsammans med sockriga munkar, vilket Sibbo kommuns ungdomstjänster bjuder på.

Alexander Kemppi & Benjamin Åström
Bildtext Alexander Kemppi och Benjamin Åström besöker Pleissi så gott som varje dag.

En ljus inledning på den mörka vintern

Två av de tiotals ungdomarna på plats är Alexander Kemppi och Benjamin Åström. De besöker ungdomslokalen så gott som varje dag.

– Jo, varje dag, typ, säger Alexander Kemppi kort.

Benjamin Åström instämmer.

– Jag kommer nog hit varje dag om det är öppet. Åtminstone en sväng, säger Åström.

När Yle Östnyland frågar vad de ska syssla med under kvällen, svarar de på samma gång.

– Äta munkar!

Och visst går munkarna åt, men väldigt länge sitter ungdomarna nog inte och mumsar. Det finns så mycket att se och göra både ute och inne.

I ett rum gör sig ett band redo för att börja spela och i ytterligare två andra rum är det bordtennis, biljard och datorspel som gäller.

– Här har Söderkullaungdomarna en trevlig plats att vara på. Den här kvällen blir en ljus inledning på de mörka vinterkvällar vi har framför oss, säger ungdomsledare Oskar Käld.