Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike förbjuder minkfarmar och användning av vilda djur i cirkusföreställningar

Från 2021
En minkfarmare håller en mink i en plasttub.
Bildtext Förändringen i djurskyddslagen i Frankrike har diskuterats sedan 2020. Nu förbjuds minkfarmar i landet. Bilden är tagen i Danmark.
Bild: Mads Claus Rasmussen/EPA-EFE/All Over Press

Frankrikes sista minkfarm kommer snart att stänga sina dörrar efter att landets parlament på torsdagen klubbat igenom nya djurskyddslagar.

Den nya djurrättslagen, som diskuterats sedan 2020, förbjuder bland annat minkfarmar och användningen av vilda djur, som lejon och björnar, i cirkusföreställningar.

Också delfinuppträdanden blir olagliga och om sju år blir det olagligt att äga vilda djur. Lagen höjer maxstraffet för djurmisshandel till fem års fängelse och böter på 75 000 euro.

Lagen fick partiöverskridande stöd. President Emmanuel Macrons centerliberala parti La République en Marche (LREM) kallar den nya lagen ett "historiskt steg i djurrättskampen".

Cirkusföreställning i New York i mars 2016.
Bildtext Cirkusägare motsätter sig lagen medan aktivister menar att den inte är tillräckligt effektiv.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ny djurskyddslag att vänta också i Finland

En majoritet invånarna i Frankrike motsätter sig vilda djur i cirkusföreställningen och flera städer har redan förbjudit dem. Omkring 20 länder i Europa har förbjudit eller begränsat användningen av djur i underhållning.

Också här planerar politikerna att klubba igenom en ny djurskyddslag nästa år. Finlands nuvarande djurskyddslag härstammar från 1996. Det nya lagförslaget har djurens välbefinnande i fokus och har beskrivits som strängt.

Det ställer bland annat nya krav på produktionsdjurens utrymmen, på kastrering av grisar och förslaget gör det svårare att upprätthålla så kallade valpfabriker. Det skulle också leda till höjda kostnader för producenterna.

Djurskyddet i Finland SEY har kritiserat det nya lagförslaget med att produktionsdjuren, så som minkar, inte beaktats tillräckligt.

Minkuppfödare i Finland har lidit under pandemin

I en undersökning av djurrättsorganisationerna Animalia och Oikeutta eläimille är över en tredjedel av finländarna beredda på att totalförbjuda pälsfarmning ifall staten skulle stödja uppfödarnas byte av yrke.

Coronapandemin har slagit hårt mot pälsindustrin i Finland. Men minkfarmare står också inför andra, mindre utmaningar, som att stora modehus slutar använda päls.

Å andra sidan har Finland fått större spelutrymme på marknaden efter att världsledaren Danmark avlivade landets alla 15 miljoner minkar med anledning av pandemin förra året. I år har minkuppfödning i Danmark varit förbjudet av samma orsak.

Källa: AFP