Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Verstappens försvar i Brasilien fortsätter att synas i sömmarna – VM-ettans svar: "Det här är ingen lekpark, vi kör om titeln"

Från 2021
Max Verstappen gör intervju.
Bildtext Max Verstappens aggressiva körstil har hamnat i rubrikerna igen.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Max Verstappen skulle göra samma sak som i Brasilien på nytt. Nederländaren var synnerligen tydlig med sina åsikter om den omdiskuterade situationen från förra helgen.

Efterspelet till Brasiliens GP förra helgen handlade i första hand om Lewis Hamiltons magnifika körning.

"Hans största seger i karriären", sa Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Duellen mellan Hamilton och VM-ettan Max Verstappen var tuff och Verstappens försvarsspel har synats i sömmarna. Nederländarens tuffa agerande på det 48:e varvet har lett till debatt – och samtalsämnet fortsatte att få syre i Qatar.

Dagen före första träningspasset på den helt nya F1-banan uttalade sig förarna i ärendet på nytt.

– Jag skulle göra samma sak igen. Som förare vet man vad man får och inte får göra. Vi kämpade hårt, bromsade sent i kurvan och däcken var rätt slitna. Om jag hade svängt brantare hade jag snurrat av banan. Därför är vi förare. Vi försöker att kontrollera bilen, säger Verstappen.

Han tror att det hade sett ut på samma sätt om positionerna hade varit omvända.

– Vi slåss om VM-titeln. Det här är ingen lekpark.

Verstappen kan få straff

Hamilton var tystare i frågan.

– Jag vann loppet. Så ser jag tillbaka på den situationen.

– Det var ett tufft lopp, många känslor och vi tog oss hela vägen. Om man sitter i bilen och klagar blir man påverkad. Och det är svårt att bedöma något som du inte har sett från alla vinklar. Jag har förstått tittat på det i efterhand, men jag sätter energin på att vara redo för helgens tävling.

Lewis Hamilton poserar med den brasilianska flaggan.
Bildtext Lewis Hamilton vann i Brasilien förra helgen.
Bild: Lehtikuva

Efter söndagens lopp bestämde tävlingsledningen att de inte undersöker situationen, men Mercedes har försökt föra fram nytt videomaterial som juryn inte hade tillgång till när den fattade det beslutet.

Händelsen har diskuterats i Qatar med representanter från Mercedes och Red Bull. Nytt beslut kommer på fredag.

– Om, om, om … Det är inte hela världen om jag får någon bestraffning. Men jag upprepar, jag väntar mig inte det. Det var tuff körning mellan två förare som slåss om VM-titeln.

Kimi Räikkönen fick också uttala sig i den högaktuella frågan.

– Jag tycker inte det såg så farligt ut. Jag har sett mycket värre, jag har upplevt mycket värre själv. Men det har skrivits mycket om det där och förstorats, säger veteranen.

Nya banor för Räikkönen

42-årige Räikkönen är ute på sista varvet som formel 1-förare. Tre lopp återstår innan den långa karriären är över.

Räikkönen får åtminstone avsluta med att köra på nya banor. Både Qatar och Saudiarabien är helt nya bekantskaper för F1-sporten.

– Jag har sett banan här i Qatar i MotoGP, nu får vi se hur den blir i formel 1. Det är roligt med nya banor.

Den andre finländaren Valtteri Bottas fortsätter att försöka dra sitt strå till stacken för att Mercedes ska vinna konstruktörstiteln på nytt. Dessutom är han en viktig pjäs för Hamilton då han jagar Verstappen i förarkampen. Britten ligger fjorton poäng efter.

– Helgen i Brasilien var en positiv överraskning när det gäller farten i bilen. Det är svårt att förutspå något på en ny bana. Fredagens träningar ger en första bild av allt, säger Bottas.

Källor: Sky Sports, formula1.com, BBC, STT.