Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ung man dömdes för 21 olika brott – stal bland annat från affär med sin pappa

Inbrottstjuv.
Bildtext Den 21-åriga mannen stod åtalad för 29 olika brott, men tingsrätten förkastade åtta av dem. Arkivbild.

En man född år 2000 har dömts till villkorligt fängelse i nio månader av Västra Nylands tingsrätt för för bland annat grovt hemfridsbrott, olaga hot och stöld. Gärningarna har skett i bland annat Raseborg och Lojo.

Mannen stod åtalad för 29 brott, men tingsrätten förkastade åtta av dem. Mannen döms för flera fall av olaga hot då han till exempel hotat att slå och våldta ett minderårigt barn. Han dömdes också för grov misshandel efter att ha strypt och slagit ett annat minderårigt barn.

Han döms också för hemfridsbrott då han tillsammans med andra personer stört dem som bor i ett småhus i Raseborg genom att föra oväsen. I ett annat fall dömdes han för grovt hemfridsbrott då han bröt sig in i ett hem.

Mannen begick också brott tillsammans med sin pappa, som är född 1980. Det skedde i en affär i Lojo där de tillsammans stal föremål till ett värde av 259 euro.

Mannen döms också för rattfylleri och för att ha använt narkotika.

Tingsrätten dömer 21-åringen till översyn i ett år och tre månader, förutom fängelsestraffet. Han ska också betala brottsofferavgift på 80 euro till staten och ersätta kostnaderna för rusmedelsundersökning, 140 euro. Han ska också betala nästan 400 euro för kostnaderna för bevisning och dessutom 200 euro åt en av målsägandena för förstörda stolar.

Pappan döms för stöld till 30 dagsböter à sex euro, eller 180 euro. Han ska också betala brottsofferavgiften. Pappan och sonen ska tillsammans betala 259 euro till affären och deras rättegångskostnader på 100 euro.

Tingsrätten dömde ytterligare en tredje man, född 2002, som agerat tillsammans med 21-åringen. Han dömdes till fyra månader villkorligt fängelse för grovt hemfridsbrott och misshandel.

Domen har inte vunnit laga kraft.