Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsskövlingen ökar i Amazonas ‒ trots att Brasiliens president lovat kraftfulla åtgärder

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 08:21.
Ett träd står framför en tät regnskog. Rök från en brand stiger upp.
Bildtext Över 13 000 kvadratkilometer regnskog förstördes mellan sensomrarna 2020 och 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skogsskövlingen i Amazonas i Brasilien har ökat med nästan 22 procent på ett år. Det är 15 år sedan skövlingen framskred i så här snabb takt.

De nya larmsiffrorna ökar tvivlet på president Jair Bolsonaros löfte om kraftiga åtgärder för att vända den negativa utvecklingen.

Drygt 13 000 kvadratkilometer regnskog försvann mellan augusti i fjol och slutet av juli i år, uppger Brasiliens nationella rymdinstitut INPE.

Det här är det tredje året i följd som skogsskövlingen ökat. Enligt oppositionen i Brasilien beror det till stor del på att Bolsonaro har uppmanat till mera gruvdrift och lantbruk i Amazonas.

Högerpopulisten Bolsonaro har tidvis varit i öppen konflikt med INPE. År 2019 anklagade han det statliga institutet för att svartmåla Brasiliens rykte.

Rekordskövling trots löften

Brasilien är ett av länderna som under klimatmötet i Glasgow undertecknade ett löfte om att stoppa skogsskövling till år 2030. Men de nya siffrorna visar att utvecklingen är den motsatta, i alla fall hittills.

Bolsonaro tog sedan löftet ett steg längre och lovade stoppa all olaglig skogsavverkning till år 2028.

Brasiliens miljöminister Joaquim Leite säger att de nya siffrorna visar att det krävs hårdare åtgärder mot miljöbrott. Samtidigt insisterar han på att statistiken inte motsvarar utvecklingen under de senaste månaderna.

Men INPE uppger att oktober varit den värsta oktobermånaden någonsin.

Hemlighöll statistik

Brasiliens miljörörelse anklagar regeringen för att vara väl medveten om den katastrofala situationen.

Marcio Astrini, som leder rörelsen Climate Observatory, säger att den senaste statistiken är ett resultat av en ”planerad och pågående strävan att upphäva all miljöskyddslagstiftning i Brasilien”.

Climate Observatory anklagar också regeringen för att ha hemlighållit skövlingssiffrorna. INPE:s senaste rapport var klar redan den 27 oktober, det vill säga före klimatkonferensen.

‒ Det är en skam. Det är ett brott. Vi ser hur regnskogen i Amazonas skövlas av en regering, som gjort miljöförstörelse till sin politik, säger han.