Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland på väg att legalisera cannabis – enighet i regeringsförhandlingarna

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 10:30.
En tysk flagga med cannabissymbol.
Bildtext Alla tre partier som förhandlar om regeringsprogram för Tyskland uppges tala för legalisernig av cannabis.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tyskland ser ut att vara på väg att legalisera cannabis. Enligt uppgifter från de pågående regeringsförhandlingarna har man nu kommit överens om saken. De tre partier som sitter med i förhandlingarna har alla talat för en legalisering.

Cannabis ska i framtiden kunna säljas i butiker som har en särskild licens för försäljning. På så sätt ska man se till att drogen inte hamnar hos minderåriga och att kvaliteten kontrolleras.

Bland annat det här uppges stå skrivet i den överenskommelse som tyska medier under fredagen rapporterar om.

De tre sannolika regeringspartierna, det vill säga socialdemokraterna, De Gröna och det liberala FPD, står alla för en legalisering och ända sedan regeringsförhandlingarna körde igång har frågan varit uppe till diskussion i Tyskland.

Den exakta tidtabellen är än så länge oklar, men sannolikt kommer legaliseringen att ske relativt snabbt då man enligt planerna om fyra år vill utvärdera följderna av legaliseringen.

Ekonomiskt lönsamt enligt studie

I Tyskland är i dagens läge allt innehav av cannabis förbjudet, men gällande små mängder på några gram ser polis och rättsväsende ofta mellan fingrarna och den enda påföljden blir att cannabisen beslagtas.

Diskussionen om en legalisering har förts i åratal och i de pågående regeringsförhandlingarna har främst De Gröna och liberala FDP varit de drivande krafterna.

Demonstranter bär flaggor med cannabis-symboler.
Bildtext Det finns sedan länge en opinion för legalisering i Tyskland. Den här demonstrationen utanför parlamentsbyggnaden i Berlin ägde rum år 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En utredning, gjord på uppdrag av det tyska hampaförbundet, slår fast att en legalisering av cannabis kunde ge staten inkomster och besparingar på omkring 4,7 miljarder euro per år.

Bland annat kunde en legalisering ge 27 000 nya jobb och bidra till besparingar på över en miljard euro inom polis och rättsväsendet, slås det fast i utredningen som har gjorts vid universitetet i Düsseldorf.

Odlas redan i Tyskland

I Tyskland odlas redan nu cannabis för medicinskt bruk och den första tyska skörden landade i apoteken under den gånga sommaren.

Försäljningen av cannabis för medicinskt bruk, främst för smärtlindring, har varit tillåten i de tyska apoteken sedan år 2017.

Sedan dess har man i Tyskland byggt upp en cannabisagentur, som ansvarar för en statligt kontrollerad odling och distribution.

Enligt nuvarande planer ska man under de närmaste fyra åren odla över tio ton cannabis i Tyskland.

Diskussion om artikeln