Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kaplan Yvonne Terlinden i Karis om restriktionerna inför jul: "Vi hittar vägar"

Från 2021
En kaplan ser mot kameran och ler. Hon står i en gammal kyrka.
Bildtext Sista veckan i november inleds det nya kyrkoåret och firas första advent. Yvonne Terlinden försäkrar att det blir jul trots restriktionerna.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Begränsat antal deltagare i jordfästningar, inställda bröllop, gudstjänster på distans, skriftskolor som dagsläger - i över ett och ett halvt år har församlingarna anpassat sig på olika sätt efter coronarestriktionerna. En kort stund kunde Karis-Pojo svenska församling dra andan, men precis då informationsbrevet kring julens evenemang gått ut kom det nya restriktioner.

Kaplan Yvonne Terlinden orkar ändå förhålla sig positivt till julfirandet.

- Vi hoppas att vi kan ordna det mesta. Det är inte väldigt många tillställningar som samlar så stora skaror. Det är De vackraste julsångerna och andra konserter och julbönerna som brukar vara populära. Men de mindre samlingarna tror jag klarar sig om restriktionerna är som de är nu, konstaterar hon.

Lucia får vänta ännu ett år på att få sprida ljus i Karis och Pojo igen. Lionsklubben ansvarar för traditionen i Karis-Pojo och de har beslutat att inte utse någon lucia i år, då det är osäkert vilka platser lucia kan besöka.

Terlinden hoppas ändå att det inte ska bli en helt sångfri väntan på julen.

En vacker medeltida kyrka en dimmig vintermorgon.
Bildtext Kyrkan står stadigt ännu efter 551 år.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

- Vi har tittat lite på statistik från jular före pandemin och konstaterat att här i Karis kyrka kan vi leva normalt enligt de restriktioner som finns nu.

- Vi kan också justera programmet så att vi inte sjunger så mycket, utan lyssnar tillsammans och njuter av musiken på det sättet, säger Terlinden.

Församlingen i Karis har vant sig vid omställningar till följd av corona - kaplan Yvonne Terlinden: "Jul blir det"

6:23

"Kyrkan är känd för att inte stänga ute någon"

Sankta Katarina kyrka i Karis fyllde 550 år i fjol, och har därmed sett flera pandemier. Kyrkan har traditionellt varit en plats dit man vänder sig i svåra tider, och det ska den vara nu också. Samtidigt är församlingen mån om medlemmarnas hälsa, menar Terlinden.

- Vi måste fundera på vilket sätt vi finns här. Vi värnar också om alla människors trygghet och vill ta vårt ansvar så att vi inte blir ett ställe där smittan sprids. Men under den värsta pandemitiden hade vi kyrkan öppen för enskilda besök och hade personal på plats. Så vi hittar vägar, försäkrar hon.

Två flaskor handsprit i foajén i en kyrka. En lapp i bakgrunden som påminner om handsprit, avstånd och munskydd.
Bildtext Församlingsmedlemmarna har varit noga med att följa restriktionerna.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Då de senaste restriktionerna är så färska har de vid Karis-Pojo svenska församling ännu inte hunnit ta några beslut vad gäller covidintyg.

- Vi har inte pratat om det tillsammans, men själv tycker jag att det är ett mycket smidigt verktyg när det gäller samlingar. Samtidigt så är åtminstone gudstjänsterna tillställningar som är öppna för alla. Det är kyrkan också känd för - att inte stänga ute människor i något skede, säger Terlinden.

Församlingsmedlemmarna har under pandemitiden tagit sitt ansvar när det gäller att följa restriktionerna, konstaterar Terlinden.

- Jag har inte upplevt att det har uppstått några risksituationer.

Diskussion om artikeln