Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Internationella valutafonden: Mild ekonomisk nedgång i Finland på grund av coronapandemin och en snabb återhämtning, men statsskulden ökar

Från 2021
Wojciech Maliszewski, direktör för Internationella valutafondens delegation i Finland som presenterar IMF:s bedömning av den finska ekonomin vid en presskonferens i Helsingfors den 19 november 2021.
Bildtext Wojciech Maliszewski, direktör för Internationella valutafondens delegation i Finland, presenterade IMF:s bedömning av den finska ekonomin vid en presskonferens i Helsingfors den 19 november 2021.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Internationella valutafonden IMF har gett sitt utlåtande om den finländska ekonomin under coronapandemin. Finland har lyckats och hade en av de mildaste lågkonjunkturera i Europa och framtidsutsikterna för den finländska ekonomin är goda, även om det finns risker.

Risker relaterade till coronapandemin och global ekonomisk tillväxt är fortfarande höga och kan i sådana fall påverka Finland, skriver IMF i sitt utlåtande (på engelska).

”Regeringen är väl medveten om att den kraftiga tillväxten kan förbli en spurt. Finland måste uppnå hållbar, långsiktig, kraftig tillväxt så att man samtidigt prioriterar utgifter och iakttar ramarna. IMF:s ståndpunkter är mycket begripliga och nödvändiga i detta hänseende för att skuldutvecklingen ska kunna stabiliseras i enlighet med målsättningarna”, säger Finlands finansminister Annika Saarikko (C) i ett pressmeddelande.

Annika Saarikko på en presskonferens.
Bildtext Finansminister Annika Saarikko (C).
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Enligt Saarikko var mötet med IMF:s experter nyttigt och det bekräftade Finansministeriets uppskattningar om utmaningarna för samhällsekonomin och de offentliga finanserna.

IMF säger även att Finland varit bra på att hindra spridningen av covid-19 inom landet och att det bidragit till ekonomins snabba återhämtning. Sysselsättningsgraden i Finland har återvänt till samma nivå som innan pandemin.

Men Finlands statsskuld har ökat, och enligt IMF är det troligt att ökningen fortsätter. Statsskulden förväntas bli över 70 procent av Finlands BNP i slutet av året. Enligt Saarikko är stabiliseringen av skuldkvoten viktig.

IMF ger utlåtanden om alla sina medlemsländer.