Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike stänger ner hela samhället på grund av svår coronasituation – coronavaccin blir obligatoriskt i februari

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 14:05.
Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg.
Bildtext Österrikes förbundskansler Alexander Schallenberg.
Bild: imago images/photonews.at/ All Over Press

Österrike stänger samhället på grund av covid-19 från och med måndag. Nedstängningen varar i högst 20 dagar, säger Österrikes förbundskansler Alexander Schallenberg.

Nedstängningen gäller också vaccinerade och varar i tio dagar, men i högst tjugo dagar om situationen inte lugnat sig.

Det blir även obligatoriskt för österrikare att ta coronavaccinet från och med den första februari, meddelade Schallenberg under presskonferensen. Österrike blir första landet i EU, och en av de första i världen, att ta till så sådana åtgärder.

– Trots månader av övertalning har vi inte lyckats övertyga tillräckligt många att ta vaccinet, sa Schallenberg på presskonferensen och anklagade de som vägrat ta vaccinet för "en attack mot hälsovårdssystemet", rapporterar AFP.

– Det gör ont att vi ännu måste ta till sådana här åtgärder, säger han.

De som vägrar ta vaccin får böter eller till och med fängelsestraff.

Nedstängningen innebär att medborgare inte får lämna sina hem, förutom då det gäller nödvändigheter såsom att gå till butiken och för att träna. De som inte kan jobba på distans får endast gå på jobb om de har fått två vaccindoser och använder ett FFP2-munskydd.

15 000 nya coronafall under ett dygn

I början av den här veckan införde Österrike en nedstängning för de ovaccinerade, men antalet smittofall fortsatte att öka med rekordantalet 15 000 fall på torsdag. Incidensen i Österrike är 991 per 100 000 medborgare.

66 procent av landets cirka 9 miljoner medborgare har fått två vaccindoser, och vaccinationsviljan har ökat i landet under de senaste dagarna.

En demonstration i Wien i Österrike mot obligatorisk vaccination hölls den 14 november.
Bildtext En demonstration i Wien i Österrike mot obligatorisk coronavaccination hölls den 14 november. På plakatet står det "Mot obligatorisk vaccination".
Bild: Lehtikuva

Guvernörerna för Österrikes nio provinser träffades i dag Schallenberg och Österrikes hälsominister Wolfgang Mueckstein i Tyrol, där de hållit en presskonferens.

De diskuterade nedstängningen under mötet och presenterade besluten under presskonferensen, rapporterar Reuters.

Två av guvenörerna i Österrikes mest drabbade regioner hade i torsdags sagt att de vill stänga ner samhället i sina regioner från och med måndag.

Också i andra länder i Europa funderar man på strängare coronaåtgärder för att stävja den ökande smittspridningen. Tysklands hälsominister Jens Spahn säger till exempel i dag, fredag, att en nedstängning för alla medborgare inte går att utesluta och i Ungern är det från och med lördag igen obligatoriskt att bära munskydd inomhus.

Rättelse 19.11 kl 14.05: 150 000 nya coronafall ändrades till 15 000 nya coronafall. En extra nolla hade smugit sig in i texten.

Källor: Reuters, AFP