Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Simhallsprojektet i Smedsby föreslås få statsstöd på 800 000 euro

Från 2021
En person simmar i en simbassäng.
Bildtext Simhallen i Smedsby kan stå färdig 2023.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Statens idrottsråd förordar ett statligt stöd på 800 000 euro för simhallsbygget i Smedsby, Korsholm. Stödet är en förutsättning för att projektet ska gå vidare.

Simhallen i Smedsby ska enligt planerna byggas i anslutning till och i samarbete med hotell Vallonia. Statsstödet har en avgörande betydelse.

– När vi behandlade simhallsfrågan i fullmäktige beslöts att statligt stöd är en förutsättning för att projektet ska kunna gå vidare, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.

Stödet på 800 000 euro från Statens idrottsråd är till sin storlek ganska exakt den summa som man räknat med från kommunens sida.

– Vi har kollat vad andra liknande projekt på andra håll i landet har fått och det här är i linje med det, säger Ahlberg.

Hela simhallsprojektet har i dagsläget en totalbudget på 3,6 miljoner euro, men byggnadskostnaderna har generellt varit stigande den senaste tiden.

– Den exakta summan kan säkert stiga en aning, säger Ahlberg.

Formellt beslut i vår

Ännu finns inget slutligt beslut om att bygga simhallen i Smedsby, det tas enligt planerna i april nästa år. Rurik Ahlberg säger att det är möjligt med byggstart redan under nästa år och att man får räkna med att byggtiden är ungefär ett år, därmed kunde Smedsby simhall stå färdig under år 2023.

– Simhallen kommer att fylla en viktig funktion i Smedsby centrum, säger Rurik Ahlberg.

Medelålders man i kostym står på väg, tittar in i kameran.
Bildtext Rurik Ahlberg, kommundirektör.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Han nämner bland annat de äldre i kommunen som nu får en ytterligare möjlighet att upprätthålla sin kondition och de nästan 2 000 skoleleverna i Smedsby skolcentrum, som får bättre möjligheter till simning under skoltid.

– Den skapar också nya förutsättningar för Smedsby centrum, här finns redan nu ett stort utbud av välmåendetjänster och då blir simhallen ett bra komplement.

Diskussion om artikeln