Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kritiken mot Qatar ledde till internationellt pris – och Tim Sparv har bara börjat tala ut om orättvisor i fotbollsvärlden: "Men det räcker inte"

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 14:08.
Tim Sparv fokuserar.
Bildtext Tim Sparv belönas för sina ord.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Tim Sparv har inte mycket kvar av sin fotbollskarriär. Men han vill ta ut allt han kan av sin roll i samhället. Vi är privilegierade och ska våga ta ställning, säger han till Yle.

"Vi måste prata om Qatar" löd rubriken på Tim Sparvs text som publicerades på den ansedda sajten The Players’ Tribune, vars kärnuppdrag är att ge idrottare möjligheten att tala ut om vad de vill.

Sparv tog vara på chansen och riktade skarp kritik mot arrangörerna av fotbolls-VM 2022 och det internationella fotbollsförbundet Fifa – och belönas nu för det.

Det internationella spelarfacket FIFPro meddelade på fredagen att Tim Sparv får priset "Player Voice Award" – alltså årets spelarröst på svenska. Sparv var en av sju nominerade i kategorin, skriver facket på sin sajt.

– Det betyder mycket för mig, säger Sparv till Yle.

– Det är ett fint pris och ett tecken på att jag gjort något rätt och positivt utanför plan. Det gör mig väldigt glad. Och förhoppningsvis kan jag uppmuntra andra idrottare att också göra något gott, fortsätter han.

Migrantarbetarnas rättigheter i fokus

Problemet i Qatar är, som Sparv lyfter fram igen, att migrantarbetarna som byggt de nya lyxarenorna som fotbolls-VM ska spelas på, behandlas på ett sätt som till exempel Amnesty jämför med övergrepp.

Enligt olika rapporter ska tusentals av arbetarna ha dött under byggarbetena.

– Det var inte ett bra beslut att ge Qatar VM, det är helt klart. Men det är ett beslut som fattades för tio år sedan. Det vi kan arbeta för nu är att se till att det här inte upprepas, säger Sparv.

Och där kommer Fifa in i bilden.

– Som ung kunde jag vara lite naiv och bara räkna med att de fattar beslut som gynnar alla. Nu vet jag att det inte är så, det såg vi med valet av Qatar som värd för fotbolls-VM. Nu följer jag med besluten närmare.

"Känns märkligt att våra åsikter inte betyder lika mycket"

Ett första steg skulle enligt Sparv vara att involvera spelarna i den processen i allt högre grad.

– Det känns märkligt att våra åsikter inte betyder lika mycket som många andras. Det är ett stort misstag. Våra åsikter är också viktiga.

Från Bollförbundet var reaktionerna på texten idel positiva.

– Det gäller både Ari Lahti och Marco Casagrande. De var väldigt nöjda. Vi har ändå samma syn på allt, samma värdegrund också, säger Sparv.

Tim Sparv.
Bildtext Tim Sparv.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Sparv sticker inte under stol med att han ingalunda är den första idrottaren att tala ut om orättvisor i världen. Framför allt i Nordamerika har flera idrottare tagit ställning till antirasistiska rörelser som Black lives matter.

I Europa har Manchester United-spelaren Marcus Rashford utmärkt sig som ett språkrör för de mindre lyckligt lottade i samhället. Rashford belönades med priset Sparv nu fick i fjol.

– Det är en intressant utveckling. Den här nya generationen har inspirerat mig också. Det är idrottare som har insett att man lever ett privilegierat liv och att man vill ge tillbaka av det man fått av idrotten, säger Sparv.

Men erkänner genast att det inte räcker med fina ord.

– Jag kan tala ut, jag vågar tala ut. Men vad är nästa steg? Det räcker inte med att bara säga något. Hur kan jag åstadkomma något konkret? Det är en svår fråga. Och där ska Fifa ta sitt ansvar. De har makten att göra det.

– Det minsta man kan hoppas på är att vi aldrig behöver ta de här diskussionerna som Qatar tvingat oss göra igen.

Diskussion om artikeln