Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

President Niinistö belönar läkemedelskoncernen Bayer med erkännande för internationell framgång

Ingången till Bayers läkemedelsfabrik i Åbo, vid ingången finns en skylt med texten Bayer D1.
Bildtext I Bayers fabrik i Åbo tillverkas läkemedel till över 130 länder.

Tyska Bayer belönades på fredagen som första utländska företag med republikens presidents internationaliseringspris i den nya priskategorin långvarig internationell investerare.

Presidentens internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande för internationellt framgångsrika företag och sammanslutningar.

I år gavs priset för första gången till ett utländskt företag i en ny priskategori. Kriterierna för priset är att företaget ska ha haft långvarig framgångsrik verksamhet i Finland och skapat ekonomiskt värde för Finland.

Bayer forskar i och tillverkar bland annat långtidsverkande preventivmedel som baserar sig på polymerbaserad läkemedelsdoseringsteknik. Bayers hormonspiraler, som utvecklats i Åbo, har varit Finlands största exportprodukt inom läkemedelsindustrin i över tio år.

I Bayers fabrik i Åbo tillverkas läkemedel som exporteras till över 130 länder, och i Esbo finns en av koncernens största globala enheter för klinisk forskning. Tidigare i år meddelade Bayer att de ska investera 250 miljoner euro i en ny läkemedelsfabrik i Åbo.

Bayer sysselsätter över 1 000 personer i Finland och har utvidgat sin verksamhet i flera omgångar. År 2020 var Bayer den största betalaren av samfundsskatt i Finland.

Priset överräcktes till Bayer av republikens president Sauli Niinistö vid en tillställning på fredagen den 19 november.