Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polska politiker eniga om att Lukasjenko ligger bakom migrantkrisen, säger finländsk politiker på plats vid EU-gränsen – svårt att bedöma Putins roll

Från 2021
Polis vid gränsen mellan Polen och Belarus. I bild syns också migranter.
Bildtext Den humanitära krisen är svår vid den belarusiska gränsen. Enligt hjälporganisationer har åtminstone elva migranter dött sedan krisen började i somras.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Medlemmar av riksdagens utrikesutskott har under de senaste dygnen varit i Polen för att  bekanta sig med migrantkrisen i Belarus på nära håll. Samlingspartiets  Anne-Mari Virolainen har som enda finländska politiker besökt den polska gränsen.

Virolainen fungerar som Europeiska rådets representant och har tidigare gjort en rapport för rådet. Hon efterlyser gemensamma mål från EU-länderna.

– EU måste vara eniga och hjälpa de här människorna, och samtidigt undvika att spela Belarus ledare Aleksander Lukasjenko i händerna, säger hon.

Europarådet arbetar i huvudsak med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling. Europarådet har ett nära samarbete med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och med FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE).

Anne-Mari Virolainen (Saml) sitter i utrikesutskottet och besöker just nu Polen
Bildtext Anne-Mari Virolainen (Saml) sitter i utrikesutskottet och rapporterar till Europarådet om migrantkrisen i Belarus.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Polska politiker uppfattar situationen lika

Finländska politiker vill ha klarhet i vad som händer vid gränsen mellan Polen och Belarus. Medlemmar i riksdagens utrikesutskott har träffat ledande polska politiker under slutet av veckan.

Bland annat har de fört diskussioner med det polska parlamentets underhus Sejmens utrikesutskott.

– Jag var lite överraskad över att regeringspartierna och oppositionspartierna var så eniga i sin uppfattning av situationen. Alla är ense om att det handlar om en koordinerad operation från Lukasjenko, säger Anne-Mari Virolainen.

Kurdisk familj vid vid gränsen mellan Belarus och Polen
Bildtext Det humanitära läget är svårt. Här en kurdisk familj i närheten av gränsen på den polska sidan.
Bild: Wojtek Radwanski / AFP

Svårt humanitärt läge

Den humanitära krisen är svår vid den belarusiska gränsen. Enligt hjälporganisationer har åtminstone elva migranter dött sedan krisen började i somras.

Enligt Virolainen är det svårt att undvika krisens verkligheter vid gränsen.

– När vi besökte gränsen träffade vi en kurdisk familj med fem barn. Mamman i familjen var i kritiskt tillstånd på sjukhus, eftersom hon förlorat ett barn under den tiden de befann sig vid gränsen.

I slutet av veckan ska ett evakueringsflyg med migranter från Belarus ha landat i Irak. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax fanns 431 personer på planet.

Aleksandr Lukasjenko och Vladimit Putin står vid respektive podium och håller presskonferens framför en rad av belarusiska och ryska flaggor.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin (till höger) anklagar väst för att använda migrantkrisen för att utöva påtryckningar på Belarus. På samma bild Belarus president Aleksander Lukasjenko (till vänster) som är beroende av Rysslands stöd.
Bild: Mikhail Metzel / TASS / All Over Press

Putin: Väst använder migrantkrisen för påtryckningar på Belarus

Rysslands president Vladimir Putin har anklagat väst för att använda migrantkrisen för att utöva påtryckning på Belarus.

– Väst glömmer sina egna humanitära åtaganden.

Putin har också fördömt Polen för användningen av vattenkanoner och tårgas mot migranter med barn. Putin är också den som kan sätta stopp för migrantkrisen.

Virolainen upplever att det finns många som står bakom den tanken.

– Samtidigt finns det väldigt många olika åsikter om saken, så det är svårt att veta säkert vad sanningen är.

Krista Mikkonen (Gröna) är ny inrikesminister
Bildtext Inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) säger att ett mål med hybridattacker är att skapa turbulens inom olika länders inrikespolitik.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mikkonen: Hybridattacken har redan påverkat finländsk politik

Den nytillträdda inrikesministern Krista Mikkonen (Gröna) säger att hybridattacken vid gränsen mellan Belarus och Polen redan burit frukt inom den finländska politiken.

Hon säger att ett mål med hybridattacker är att skapa turbulens inom olika länders inrikespolitik.

– Oppositionspartiernas interpellation kräver väldigt detaljerade utredningar om hur regeringen förbereder sig på hybridpåverkan och hurdana medel man ska använda.

Oppositionen kom i början av veckan med ett förslag om en nödparagraf som skulle möjliggöra ett avbrott i mottagandet av nya asylsökningar.

Paragrafen skulle kunna träda i kraft om den allmänna ordningen och den nationella säkerheten äventyras till följd av hybridpåverkan av en annan stat.