Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gymnasierna i Åbo övergår till distansundervisning på grund av JHL-strejken – Katedralskolan fortsätter med närundervisning

Från 2021
En ung studerande sitter i sängen och studerar.
Bildtext De studerande återvänder till gymnasierna på torsdag den 25 november när provveckan börjar. Bildsättningsbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Distansundervisningen börjar på måndag och pågår fram till och med onsdagen den 24 november. Beslutet berör inte Katedralskolan, som fortsätter med närundervisning.

– De studerande återvänder till gymnasierna på torsdag, berättar Jussi Paavola som är tjänsteområdeschef för gymnasieundervisningen i Åbo till Yle Turku.

Enligt Paavola är det nödvändigt att övergå till distansundervisning på grund av coronaepidemin.

– Det är utmanande att upprätthålla en god hygiennivå. På grund av strejken städas fastigheterna inte och med tanke på epidemiläget måste vi fatta detta beslut. Förhoppningsvis kan strejken avslutas nästa vecka, säger Paavola.

Enligt Paavola är beslutet om undervisning på distans beklagligt för de studerande, efter coronaåret som gått, men att det är det enda rätta med tanke på hälsosäkerheten.

De studerande återvänder till gymnasierna på torsdag när provveckan börjar. Enligt Paavola ska städningen vara fixad på ett eller annat sätt fram tills dess.

Åbo stad skriver i ett pressmeddelande att undervisningen vid Åbo yrkesinstitut ordnas som hybridundervisning. I grundskolor och daghem ska städning och matservering ordnas så normalt som möjligt.

Fackförbundet JHL inledde en strejk i Åbo i onsdags i protest mot Arkeas planer på att byta kollektivavtal. Strejken påverkar bland annat städningen och serveringen av mat i skolor och daghem.

Katedralskolan fortsätter med närundervisning

Katedralskolan, som har en egen städare, berörs inte av beslutet och kommer alltså att fortsätta med närundervisning nästa vecka.

– Vi kan ha vanlig närundervisning åtminstone på måndag, eventuellt också på tisdag och onsdag, säger Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen.