Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FN kräver bevis för att tennisspelaren Peng Shuai mår bra – WTA hotar med att inte arrangera turneringar i Kina

Peng Shuai servar.

Fallet med tennisspelaren Peng Shuai engagerar på många plan just nu. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter vill ha bevis på hennes välbefinnande samtidigt som WTA:s tonläge mot Kina hårdnar.

Tennisspelaren Peng Shuai har inte setts till sedan i början av november då hon anklagade toppolitikern Zhang Gaoli för våldtäkt.

I torsdags publicerades dock ett mejl som påstås vara skrivet av Shuai. I mejlet intygar Shuai att allt är bra, att hon vilar upp sig i sitt hem samt förnekar att hon utsatts för en våldtäkt.

Mejlet var riktat till tennisorganisationen WTA, men ordförande Steve Simon har ställt sig tveksam till att det är Shuai som skrivit texten.

WTA och Simon har nu också skärpt tonen mot Kina. Organisationen hotar med att sluta arrangera turneringar i landet.

– Vi är definitivt villiga att dra oss ur. Det här handlar om större saker. Kvinnor måste respekteras och inte censureras, säger Simon till CNN.

FN kräver bevis

Även FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har engagerat sig i fallet med Peng Shuai.

– Det är viktigt att få bevis för var hon befinner sig och hur hon mår. Vi kräver också man inleder en öppen utredning om hennes anklagelser, säger talespersonen Liz Throssell enligt STT.

– Enligt den information som finns tillgänglig har Peng inte setts till sedan hon framförde sina anklagelser på sociala medier.

Många tennisspelare och andra idrottare har engagerat sig på sociala medier under hashtaggen #WhereisPengShuai (var är Peng Shuai).

”Jag är förkrossad och chockad över nyheten om Peng Shuai. Jag hoppas att hon är i säkerhet och hittas så snabbt som möjligt. Det här måste utredas och vi får inte vara tysta”, skrev Serena Williams på sociala medier på torsdagskvällen.