Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter knappa två år bröt Simon Skrabb avtalet i Italien – berättar om tuffa 2021 och jakten på ny klubb till Yle Sporten: "Annat än fotbollen som spelar in nu"

Från 2021
Simon Skrabb i farten.
Bildtext Simon Skrabb spelade sin sista match för Brescia i mars 2021. Några dagar efter det tacklade en lagkamrat honom på träning och det satte punkt för säsongen.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

Simon Skrabb och Brescia har gått skilda vägar. Han har varit fullt återställd från knäskadan sedan början av sommaren, men hans läge i Italien gjorde att det inte var aktuellt att spela. Nu letar han efter en ny klubb – och med första barnet på kommande ska allt kännas rätt för att skriva på.

Simon Skrabb är på jakt efter en ny klubbadress. Han bröt avtalet med Serie B-klubben Brescia i samförstånd för några veckor sen, berättar han i en intervju med Yle Sporten.

Under torsdagskvällen rapporterade Expressen om Skrabbs läge.

– Det var ett gemensamt beslut med klubben. Båda parterna insåg att min framtid helt enkelt inte är i Brescia, säger Skrabb till Yle Sporten.

I mars åkte han på en riktigt tuff tackling på träning och skadade knät. Rätt tidigt stod det klart att Skrabbs säsong var över och han fick också åka till hemstaden Jakobstad för att sköta rehabiliteringen.

– På grund av pandemin hade jag inte träffat familj och vänner på år och dagar. Jag åkte hem, skötte rehaben väldigt bra och var i bra skick när försäsongen skulle dra i gång igen.

Han har varit fullt återställd sedan i juni och kunde träna fotboll med Jaro så länge han var kvar i Jakobstad. När tidigare Milanikonen Filippo Inzaghi tog över som tränare och fyllde på truppen med en rad nya spelare stod det också klart att Skrabb var långt ner i hackordningen i Brescia.

– Med situationen som blev där har jag inte haft fotbollsträning med kamp för att ta plats i en startelva i förstalaget.

Däremot är han i gott fysiskt skick och är mer än redo för att köra i gång en försäsong.

Blir föräldrar nästa år

Just nu befinner sig Skrabb på hemmaplan i Jakobstad. Efter torsdagens text i Expressen har telefonen gått varm.

– Det ska nog inte bli några större problem att hitta en ny arbetsgivare.

IFK Norrköpings Simon Skrabb i duell med Sirius-spelaren Niklas Busch Thor.
Bildtext Simon Skrabb spelade i Åtvidaberg, Gefle och IFK Norrköping under åren i Sverige.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Vart bär det då av? 

Skrabb och hans fru blir föräldrar för första gången i februari och det spelar in i valet av ny klubb. Efter många säsonger i Sverige är allsvenskan ett möjligt alternativ.

– Det finns annat än fotbollen som spelar in nu, det handlar också om att hitta trygghet för familjen och ta hänsyn till det. Vi kommer att tänka över besluten som vi tar framöver väldigt noga så att det fungerar på alla plan.

– Vi bodde i Sverige i sex år och kan landet, kulturen och språket. Den familjära biten är väldigt bra och trygg. Vi får se vad som dyker upp de kommande dagarna eller veckorna.

Två år sen senaste landskampen

När Skrabb summerar sina knappa två år i italiensk fotboll finns det mycket positivt trots att perioden präglades av en del motgångar i form av skador och pandemin.

– Det var himmel och helvete. När jag kom dit svävade jag på moln – landslaget hade nyss kvalat in till EM och jag spelade Serie A-fotboll.

Sommaren 2020 skadade han vristen när klubbfotbollen rullade igen, i slutet av året smittades han av coronaviruset och i mars small det på träning.

– Det är klart att det här har varit mitt tuffaste år, men samtidigt kunde knä, benpipor och allt gått sönder. Jag har försökt se det från den sidan, annars gräver man ner sig. Nu är jag mer taggad än någonsin på att spela fotboll igen.

Simon Skrabb avfyrar kanonen.
Bildtext Under sina månader som Serie A-spelare hann Simon Skrabb bland annat möta storklubbarna AC Milan, Juventus, Napoli, Inter och Roma.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

– Jag fick spela fotboll med duktiga spelare som Mario Balotelli och Sandro Tonali. Jag tar med mig att jag kan prestera på den nivån. Jag kommer tillbaka som en bättre spelare, utan diskussion. Det gick inte som planerat, men det var många yttre omständigheter som jag inte kunde kontrollera som påverkade. Förhoppningsvis hinner jag med en ny sväng i Europa … och man vet aldrig, det kan ju bli av direkt också.

Och det är två år sen senaste landskampen. När ser vi dig i landslaget igen?

– Det blev ju lite konstigt. Jag fick till en Serie A-flytt och sen dess har jag inte spelat i landslaget. Det har sina orsaker, förstås, men förhoppningsvis är jag tillbaka så snart som möjligt. Nästa samling är väl i mars.

Hur har du följt med landslaget i år?

– Jag hejade fram dem som världens största supporter i somras i EM och tittat på alla matcher som varit möjliga att se. Det var tungt i början att se dem på planen i EM och inte vara där själv, men jag har försökt känna stolthet över att jag var med på resan dit.

Diskussion om artikeln