Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömspremiär för sprintvärldsmästaren Jonna Sundling – kraschade och skadade handen: "Är mest ledsen och lite i chock"

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 18:08.
Jonna Sundling pustar ut efter målgång.
Bild: AOP

Säsongens första tävling slutade i ett fall för Jonna Sundling. Svenskan fördes till sjukhus i samband med den svenska premiären i Gällivare. Första röntgen visar ingen fraktur, säger landslagsläkaren Jan Wall till SVT.

Det var i kvartsfinalheatet som olyckan var framme för Jonna Sundling. Sprintvärldsmästaren ledde loppet då hon föll i en kurva och slog i handen.

Sundling tog sig ändå upp på benen och fullföljde kvartsfinalen men strax efteråt lämnade hon arenan och åkte till sjukhus, rapporterar SVT.

– Det ska göras en ordentlig röntgen och klinisk bedömning innan man kan säga mer. Jag har inte detaljerna, men det vanliga i de här sammanhangen är att man får någon slags stukning i fingrarna. Det finns något som kallas skidåkartumme som är jättevanligt bland skidåkare, säger tävlingsledaren och läkaren Mårten Isaksson till SVT.

Smärtor i tummen men ingen fraktur

Joakim Abrahamsson, som är sportchef för Sundlings klubb Piteå Elit, säger att Sundling kände av smärtor i en tumme.

– Hon är på väg till undersökning på sjukhuset. Hon hade ont i en tumme men det är för tidigt att säga vad som hänt. Hon är mest ledsen och lite i chock som man blir när det smäller så där, säger han.

Några timmar senare kom beskedet att Sundling inte har någon fraktur.

– Första röntgen visar ingen fraktur så det är ju bra. Men hon är gipsad och vi fortsätter utreda vidare, säger landslagsläkaren Jan Wall till SVT.

Jonna Sundling är ett av Sveriges största medaljhopp i OS i februari. I senaste VM tog hon guld både i individuell sprint och i lagsprint.

Sverige har redan åkt på ett stort skadebakslag då Linn Svahn missar OS efter en axeloperation.

Anna Dyvik vann säsongens första sprint före Johanna Hagström.

Texten uppdateard 19.11.2021 kl. 18.07 med information om att Sundling inte har någon fraktur.

Diskussion om artikeln