Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormvindar på fredag, soligt vinterväder på lördag och söndag i Svenskfinland – dags att byta till vinterdäck senast nu

Kvinna går med hund i snöslask
Bildtext Också södra Finland kan få snö eller snöslask under helgen.

Under fredagen är vädret regnigt i söder och det varnas för stormvindar på de västliga sjödistrikten. Under lördagen och söndagen klarnar det ändå upp på många håll.

På fredag eftermiddag nås västkusten av ett regnområde. Södra Nyland får troligtvis regn eller slask, i resten av landet kommer nederbörden sannolikt som snö.

– Under natten kan det slaska eller snöa, men det är oklart om snön i så fall stannar på marken, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

Något tjockt snötäcke är det åtminstone inte frågan om. På lördag blir vädret kyligare och det klarnar upp i Svenskfinland.

Det kan blåsa hårt på sina håll och på de västliga sjödistrikten varnas det för regn. Den kalla vinden kan göra att temperaturen på land också känns lägre än den verkligen är.

– Lördagen blir fin i synnerhet i söder och väster och söndagen blir fin i hela landet, säger Koskela.

Under söndagen är det soligt och kallt och det är minusgrader i hela landet.

Oklart om snön hålls på marken

Nästa vecka blir vädret ännu kallare, men det är fortfarande växlande.

– Tidvis strömmar varmare luft in i vårt land men det blir ändå kyligare än tidigare. På grund av lågtryck sågar temperaturerna i av och an och varierar mellan minus- och plusgrader, säger han.

Enligt Koskela kommer väglaget under helgen att vara varierande, men det varnas för dåligt väglag på många håll.

Varningar är i kraft i såväl södra Finland som Österbotten.

– Jag rekommenderar att alla som ännu har sommardäck byter till vinterdäck illa kvickt, säger han.