Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyaste draget i Rysslands ordkrig mot Sverige: Påminner om slaget i Poltava – "inga kommentarer" säger försvarsminister Peter Hultqvist

Från 2021
Peter Hultqvist med allvarlig min iklädd kostym. Han sitter ner.
Bildtext Peter Hultqvist träffade finländska journalister i Stockholm på fredagen. Arkivbild.
Bild: Erik Tikan / imago images / Scanpix/ AOP

Efter att Sverige meddelade att landet är berett att bidra till utbildning av militärer i Ukraina har Ryssland reagerat med att hänvisa till svenska förluster år 1709. Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera uttalandet men säger till finländska journalister att man måste hålla ögonen på vad som händer i Ukraina.

Debatten började efter en intervju med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist i Sveriges Radio i tisdags, där han berättade att Sverige är berett att stöjda ett baltiskt initiativ, som kan innebära att svenska officerare skickas för att utbilda ukrainsk militär.

Det går under begreppet "träningsmission" och det kan handla om att stärka och militär- och försvarssektorn genom utbildning. När Peter Hultqvist träffar en grupp finländska journalister på besök i Stockholm är han noga med att påpeka att inga beslut ännu är fattade, och att det inte skulle handla om väpnade trupper.

– EU har ännu inte fattat beslut om en träningsmission, men vi har sagt att vi stöder den, säger Hultqvist.

Ryssland har nämligen reagerat med ett häftigt ordkrig dagen innan, genom att lägga ut historiska referenser på ambassadens Facebooksida.

"Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina. Det sista världsberömda svenska försöket av detta slag ägde förresten rum vid Poltava (inte så långt från Kiev) år 1709", skriver ambassaden.

– Inga kommentarer, säger Peter Hultqvist angående uttalandet, när han får en fråga på pressträffen för finländska journalister i Stockholm.

"Det finns en risk att det som händer i Ukraina faller i skymundan"

Hultqvist påpekar att det är viktigt att man noggrant följer med vad som händer vid gränsen till Ukraina, där det nyligen har skett en rysk upprustning.

Hur analyserar du den ryska upprustningen vid gränsen till Ukraina? Hur mycket handlar det om hybridoperationen i Belarus, alternativt något annat som Ryssland planerar?

– Det som händer vid Polens gräns kan göra att världens blickar vänds just mot det. Det kan betyda att det som händer vid Ukrainas gräns kommer i skymundan för världens blickar, säger Hultqvist.

Vad menar du med att hålla ögonen på situationen?

– Vi följer det väldigt noga. Vi har situationen i Luhansk och Donetsk, och det pågår en destabilisering av det ukrainska samhället.

Vad kan Nordens göra för att samarbeta för att undvika den typ av flyktingkris som vi ser vid gränsen till Polen?

– Hybridpåverkan har alltid funnits. Formerna kan ta nya uttryck. Det som händer vid gränsen till Polen bidrar till säkerhetspolitiska spänningar också i Europa. Medvetenheten om hybridpåverkan finns hos olika statsledningar, säger Hultqvist.

Redan nu är Sverige på plats i Ukraina

Sverige har redan i flera år samarbetat militärt med Ukraina. Svensk militär och medicinsk personal finns i landet. På fredagen lade den svenska Försvarsmakten ut ett meddelande på sin webbplats, där man meddelar att Försvarsmaktens stöd till Ukraina växer.

– Det handlar om principer som nationers rätt till självbestämmande och territoriell integritet. Genom insatsen bidrar Försvarsmakten till att bevara denna ordning, samtidigt som erfarenheterna av träningsinsatsen utvecklar vår egna militära förmåga, säger Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Johan Svensson på Försvarets webbplats.

Det nuvarande engagemanget i Ukraina är en del av en kanadensiskt ledd utbildnings- och träningsinsats, där Sverige deltar med fyra personer. Det är ett direkt svar på en fråga från den ukrainska regeringen.