Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Halverad publikmängd eller coronaintyg alternativen för julsångsevenemangen – östnyländska församlingar väljer olika väg

Från 2021
Uppdaterad 22.11.2021 16:23.
En leende kvinna står framför altaret i en kyrka.
Bildtext Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo, tror att man tagit det beslutet som passar den egna församlingen bäst.
Bild: Mira Bäck / Yle

De nyaste coronarestriktionerna påverkar östnylänningarnas julfirande.

Att gå på musikevenemanget De vackraste julsångerna är en viktig tradition för många, och ett säkert sätt att komma i julstämning.

De vackraste julsångerna sjungs i kyrkor, kapell och samlingslokaler runtom i Östnyland från slutet av november och fram till jul.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland beslöt på torsdagen att ta i bruk nya sammankomstbegränsningar i Nyland. De gäller evenemang med ståplatser, men även allsångsevenemang.

Allsång inomhus räknas enligt Institutet för hälsa och välfärd som högriskevenemang med tanke på spridning av coronaviruset.

Om fler än 20 personer deltar i allsångsevenemanget så måste arrangörerna välja att antingen bara släppa in hälften av den normala publikmängden eller att ta i bruk coronaintyget.

Kyrkan vill vara öppen för alla, men oavsett vilket alternativ man väljer kommer en del personer att bli utanför. Kyrkpressen har tidigare skrivit om dilemmat med att begära eller inte begära coronaintyg.

De vackraste julsångerna ordnas av församlingarna.

Coronarestriktioner påverkar julsångsevenemang

7:36

Mindre publik i Sibbo

– Vi har gjort den linjedragningen att vi kommer att släppa in hälften av publiken, säger Camilla Ekholm som är kyrkoherde i Sibbo svenska församling.

En orsak till det här är att Sibbo kyrka i Nickby är så pass stor, den rymmer hela 900 personer.

– Det betyder att 450 personer får rum och vi tror på basis av tidigare års deltagarantal att det kommer att räcka till, säger Ekholm.

En stor tegelkyrka med högt torn.
Bildtext Sibbo kyrka, eller Sibbo nya kyrka som den också kallas, är en maffig och vacker uppenbarelse. Den byggdes 1885 och är ny i jämförelse med den medeltida stenkyrkan ett stenkast bort.
Bild: Mira Bäck / Yle

I Sibbo sjungs julsånger på svenska i Sibbo kyrka, i Söderkulla kyrka och i Norra Paipis bykyrka.

Söderkulla kyrka rymmer 100 personer och församlingssalen 50.

– Ändå har vi tänkt att vi också där gör så att vi inte går in för coronapass utan att vi tar in hälften. Vi har ännu inte helt hunnit tänka igenom hur vi gör. En tanke är att vi erbjuder två tillfällen efter varandra istället för ett. En möjlighet är att streama, säger Ekholm.

Norra Paipis bykyrka är ännu mindre än Söderkulla kyrka. I Paipis ordnas julsångsevenemanget först efter julen, så som det ser ut nu hinner restriktionerna ta slut innan dess.

Beslutet om hur man ska göra var inte lätt att fatta.

– Jag hittar argument för båda alternativen och jag tycker etiskt att det är ganska svårt. Som kyrka vill vi ju att alla ska vara välkomna, att dörrarna alltid ska vara öppna. Nu har vi ändå en situation där vi, hur vi än vänder på det, inte kan ta in alla som vi vill. Det är klart att det är jätteproblematiskt och svårt att välja hur vi gör, säger Ekholm.

Eftersom Sibbo kyrka är så stor ser hon inte problemet som så stort just där.

– Om vi i Söderkulla och Norra Paipis kan lösa det på ett bra sätt, antingen genom att ha två tillfällen, streama eller hur vi gör, så tycker jag ändå att det här alternativet är det bästa för oss i Sibbo svenska församling, säger Ekholm.

En kvinna står inne i en kyrka.
Bildtext I Sibbo kyrka ryms i normala fall 900 personer.
Bild: Mira Bäck / Yle

Hon berättar att många funderar på säkerheten kring att delta i kyrkans verksamhet.

– Varje förrättningssamtal som jag håller så kommer frågan om man ska ha munskydd och om man kan hålla säkerhetsavstånd. Fortfarande märker vi att alla som vill inte kan eller vågar delta, säger Ekholm.

Kan det hända att personer som är oroliga för coronaviruset inte vågar komma om de tänker att många som inte är vaccinerade är med?

– Det är klart att den tanken och känslan kan finnas. Jag tror överlag att människor i år ännu är försiktiga, oavsett om man är vaccinerad eller inte, säger Ekholm.

Samtidigt finns det en stor längtan efter att få samlas.

– Det har man märkt i församlingen, hur viktigt det är att människor får komma samman, hur man har saknat gemenskapen, säger Ekholm.

Hon har inte hört att någon skulle ha uttryckt oro över att som ovaccinerad riskera att bli utanför.

Coronaintyg i Borgå

I Borgå kommer man att ta i bruk coronaintyg för De vackraste julsångerna. Där ordnas sångkvällarna både i Domkyrkan men också i många små kyrkor och samlingslokaler.

– De som vill delta ska visa upp coronaintyg när de anländer till platsen. Om jag har förstått saken rätt så gäller det här dem som är 16 år eller äldre, de som är yngre behöver inte visa upp något intyg, säger domprosten och kyrkoherden Mats Lindgård från Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Alternativet skulle ha varit att begränsa antalet deltagare, vilket man inte ville gå inför.

Att ta beslutet kändes ovant.

– Vi är ju vana med att den som vill komma till ett församlingsevenemang ska få göra det. Men i det här fallet har vi tänkt göra så här, eftersom De vackraste julsångerna är väldigt populära evenemang. Vi tror att begränsningen med bara hälften deltagare som lokalen tillåter skulle ha inneburit att ännu fler inte skulle ha kunnat släppas in, säger Lindgård.

Han tror att användningen av coronaintyg kommer att bli mer och mer utbrett i samhället, i olika sammanhang.

Mats Lindgård.
Bildtext Mats Lindgård, domprost och kyrkoherde i Borgå, säger att man nu är i en helt ny situation.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

– I det här fallet, när det gäller De vackraste julsångerna, så oavsett vilken linje man hade valt så skulle det ändå ha begränsats så att en del inte hade kunnat komma in, konstaterar Lindgård.

Gudstjänster och övrig församlingsverksamhet påverkas inte av de senaste sammankomstbegränsningarna.

– När det gäller konserter vet jag inte riktigt ännu hur praxisen kommer att bli. I det här skedet är min tolkning att konserter i våra kyrkor inte kommer att beröras eftersom det ju också normalt är så att alla har sittplatser vid våra konserter, säger Lindgård.

Under hela pandemitiden har han fått svara på många praktiska frågor kring när man till exempel ska använda munskydd, men det är få personer som undrat över om det är säkert att delta i evenemang eller inte.

– Nu när smittoläget ganska snabbt förvärras så tror jag att medvetenheten om att man måste vara försiktig igen kommer att öka.

Lindgård har heller inte blivit kontaktad av ovaccinerade personer som är oroliga för att lämnas utanför.

– Hittills har det ju varit så att församlingsverksamheten är öppen för alla. Det här är en helt ny situation. Själv hoppas jag ju att användningen av coronapass också kan vara en liten puff för sådana som ännu tvekar om vaccinationen. Jag tycker ju själv att det skulle vara bra om vaccinationstäckningen i Finland skulle bli så hög som möjligt. Jag tror att det skulle hjälpa oss alla kollektivt att bättre behärska coronasituationen, säger Lindgård.

Lovisa väljer intyg för 16+

Enligt kyrkoherde Stina Lindgård har Agricola svenska församling i Lovisa beslutit att de inför coronaintyg för alla som har fyllt 16 år.

Coronaintyget gäller bara för evenemanget De vackraste julsångerna.

22.11.21 kl 16.20 Artikeln har uppdaterats med uppgifter från Agricola svenska församling.