Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Representanthuset godkände Bidens socialskyddspaket med liten marginal – vicepresident Harris blev samtidigt den första kvinnan med presidentbefogenheter i USA

Uppdaterad 20.11.2021 12:13.
En man i marinblå kostym och randig slips lyfter sin högra hand. I bakgrunden en amerikansk flagga.
Bildtext Att paketet godkändes i representanthuset är en vinst för president Joe Biden men den republikanskledda senaten måste ännu godkänna paketet.
Bild: OLIVER CONTRERAS / EPA

I USA har representanthuset under fredagen med knapp majoritet godkänt president Joe Bidens socialskyddspaket. Paketet godkändes i det demokratstyrda representanthuset med rösterna 220 mot 213.

Det var endast demokrater som stödde Bidens massiva paket, värt två biljoner dollar som ska fördelas under det kommande årtiondet.

Paketet som kallas Build Back Better Act behöver ännu godkännas av senaten. Demokraterna och republikanerna har lika många senatorer så paketet kan godkännas med vice president Kamala Harris utslagsröst.

Paketet fokuserar på det som kallas mänsklig infrastruktur, det vill säga allt från utbildning till klimatfrågor och sjukvård.

Kamala Harris första kvinnan med presidentbefogenheter i USA

Samtidigt tog vice president Kamala Harris tillfälligt över makten eftersom Joe Biden skulle genomgå koloskopi vid en läkarundersökning på fredagen.

Biden sövdes under tjocktarmsundersökningen och han överlät därför presidentens befogenheter tillfälligt till Harris.

Harris blev då den första kvinnan med presidentbefogenheter i USA.

Vid 19-tiden finländsk tid tog Biden över som agerande president igen. Harris hade makten i 1 timme och 25 minuter.

Den 78-årige Bidens läkarundersökning var den första sedan han tillträdde som president i januari.

Artikeln uppdaterades 19.11.2021 klockan 19.15 med uppgiften om att Biden återgått till arbetet. Och klockan 19.30 med hur länge Harri hade makten.

Källor: New York Times, Guardian, AFP