Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen om sitt agerande vid Elokapinas demonstration: Det var lagligt att avbryta den, men det var fel att kalla den "ett säkerhetshot"

Från 2021
Polisens förhandlare inför demonstranterna utanför Statsrådsborgen den 8 oktober 2021.
Bildtext Polisen grep 51 Elokapinademonstranter utanför Statsrådsborgen den 8 oktober.
Bild: Petteri Bülow / Yle

I början av oktober kedjade medlemmar i miljörörelsen Elokapina sig fast vid dörrarna till Statsrådsborgen i Helsingfors. Polisen avlägsnade dem och grep 51 personer.

När polisen beslutade att avbryta demonstrationen var det på grund av att den "utgjorde ett säkerhetshot mot Statsrådsborgen". Där har polisen misslyckats med terminologin, står det i Helsingforspolisens rapport om deras agerande vid demonstrationen.

Det är Polisstyrelsen som bett om en utredning av händelserna vid Statsrådsborgen den 8 oktober.

"Så här i efterhand har demonstrationen inte utgjort något konkret säkerhetshot", står det i Helsingforspolisens pressmeddelande.

Ordvalet har enligt polisen misslyckats och de ska i framtiden uppmärksamma vilka ord de använder för att beskriva situationer.

"I situationer på fältet används alltid den information man har och lösningar måste göras snabbt", säger biträdande polischef Heikki Kopperoinen.

Avbröt demonstrationen på laglig grund

Demonstrationen hann pågå i tre timmar innan polisen avbröt den. Enligt rapporten ska det ha funnits lagliga skäl för att avbryta demonstrationen.

I praktiken avbröts bara delar av demonstrationen, de som blockerade huset eskorterades bort, heter det i rapporten. Byggnadens fastighetsskötare hade önskat att demonstranterna flyttar på sig och polisen bedömde att demonstranterna försvårade passagen genom dörrarna till Statsrådsborgen.

Deltagarna fick också möjligheten att demonstrera på ett annat sätt som skulle trygga säkerheten. En del av dem inledde en ny demonstration intill Statsrådsborgen och den avbröts inte eftersom deras tillvägagångssätt var acceptabelt, enligt polisen.

Frihetsberövade i över ett dygn – tabbe från polisens sida

En del demonstranter var i polisens förvar i över ett dygn. De misstänks bland annat för tredska, grovt brott mot offentlig frid och hindrande av möte. Polisen ska utreda varför demonstranterna hölls så länge, eftersom frihetsberövandet borde ha varit så kort som möjligt.

"Vi måste ge tillräckliga resurser till utredningsverksamheten så att arbetet går snabbt och att frihetsberövandet inte pågår längre än nödvändigt", säger Aapio i pressmeddelandet.

Det finns en del annat som Helsingforspolisen ska försöka utveckla.

"Vi behöver utveckla samarbetet mellan myndigheter och bli bättre på kommunikation. Vi måste bli tydligare med vilka formuleringar vi använder och kommunikationen ska vara aktuell och pålitlig", säger Aapio.

Rapporten ska nu bedömas av Polisstyrelsen. Du kan läsa den i sin helhet här (på finska).