Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkea: Strejken i Åbo är olaglig – städare i grundskolor och daghem beordras att utföra nödarbete

Från 2021
Ett tomt skolkök i Turun Normaalikoulu under fackförbundet JHL:s strejk i november 2021.
Bildtext Ett tomt skolkök i Turun Normaalikoulu under den pågående JHL-strejken.
Bild: Ari Welling / Yle

Arkea Oy har utfärdat en order om nödarbete, som berör städare i grundskolor och daghem i Åbo. Åbo stads hälsomyndigheter har på Arkeas begäran gett ett utlåtande om att det är viktigt att trygga hälsosäkerheten inom småbarnspedagogiken och i skolorna.

Arkea Oy bedömer att fackförbundet JHL:s strejk mot Arkea som började den 17 november är olaglig eftersom det finns ett kollektivavtal som är i kraft.

Strejken påverkar särskilt städningen och matserveringen i skolor och daghem i Åbo. Arkea meddelar nu i ett pressmeddelande att de har utfärdat en order om nödarbete för att trygga hälsosäkerheten i skolor och daghem. Ordern om nödarbete gäller städare i grundskolor och daghem i Åbo.

Åbo stad meddelade på fredagen att gymnasierna i Åbo, med undantag för Katedralskolan, övergår till distansundervisning på måndagen.

Det försämrade coronaläget kräver noggrannare städning än normalt

På begäran av Arkea har Åbo stads smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi och Esa Rintala som ansvarar för infektionssjukdomar vid ÅUCS gett ett utlåtande som stöder utförandet av nödarbete.

Enligt utlåtandet har coronaläget försämrats i Åbo och Egentliga Finland, och paragraf 58c i lagen om smittsamma sjukdomar kräver att utrymmen och ytor rengörs noggrannare än normalt.

I utlåtandet säger Peltoniemi och Rintala att det på grund av coronapandemin är väldigt viktigt att utrymmen i daghem och skolor städas ordentligt och att ventilationen fungerar.

Elever i grundskolan från årskurs tre till fyra måste använda munskydd och för att förebygga coronasmitta är det viktigt att de använda munskydden städas bort, skriver Arkea i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet skriver Arkea också att bolaget har förhandlat med fackförbunden flera gånger sedan den 28 oktober. Förhandlingarna mellan Arkea och fackförbundet JHL fortsätter i början av nästa vecka.