Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko i intervju med BBC: Det är absolut möjligt att belarusiska styrkor har hjälpt migranter till gränsen

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 18:36.
Belarus omtvistade president Aleksandr Lukasjenko sitter självsäkert i soffan.
Bildtext Belarus president Alexandr Lukasjenko förnekar ändå att Belarus skulle ha bjudit in de tusentals migranter som i månader bott i läger vid den polska gränsen.
Bild: /All Over Press

I en intervju med det brittiska public service-bolaget BBC säger Belarus president Alexandr Lukasjenko att det absolut är en möjlighet att landets styrkor har slussat migranter till den polska gränsen.

– Det är absolut möjligt. Vi är slaver. Vi har medlidande. Våra trupper vet att migranterna ska till Tyskland. Någon har kanske hjälpt dem. Jag tänker inte ens undersöka det här, säger Lukasjenko i intervjun.

Han förnekar att Belarus bjudit in de tusentals migranter som i månader bott i läger vid den polska gränsen.

Flera EU-länder anklagar tillsammans med USA Lukasjenko för att använda migranterna som ett politiskt vapen genom att slussa dem till den polska gränsen.

– Jag har sagt att jag inte kommer att stoppa migranter vid Belarus gränser. Jag tänker inte stoppa dem fast de fortsätter komma hit, för de kommer inte till mitt land – de kommer till era, säger han.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Tyskland vara slutdestinationen för flera av migranterna i Belarus. Tyskland har sagt att de inte tar emot migranter eftersom de inte vill "ge vika för Belarus strategi".

Lukasjenko säger i intervjun med BBC att han egentligen inte vill att migranterna korsar Belarus på sin väg.

Polis vid gränsen mellan Polen och Belarus. I bild syns också migranter.
Bildtext Enligt Belarus vill Tyskland ta emot 2 000 migranter. Tyskland beskyller Belarus för misinformation.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hundratals migranter försökte ta sig till Polen i natt

Flera av migranterna i Belarus är kurder från Irak. På torsdagen flög det första evakueringsplanet från Belarus till Irak, med 431 personer ombord.

Migranterna har försökt korsa gränsen till Polen i stora grupper. Natten till torsdagen rapporterades det om 400 migranter som korsat gränsen olagligt och natten till fredagen ska 500 migranter ha försökt korsa gränsen. Några hundra har gripits på den polska sidan.

Enligt den statsägda belarusiska mediehuset Belta ska trycket på gränsen ha lättat eftersom Belarus erbjudit migranterna skydd i olika lokaler.

På fredagen meddelade Estland att de skickar cirka hundra trupper till Polen för att hjälpa till vid gränsen.

Källa: BBC, AFP, Tass