Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt du gör lämnar spår – Minna Knutar delar med sig av pappa Nisses stickmönster

Från 2021
En kivnna i stickad tröja står i skogen framför en sjö.
Bildtext Minna Knutar vill föra sin pappas arv vidare.
Bild: Emilia Kavilo

Minna Knutar fick ärva en skatt av sin pappa Nils, en mapp med mönster på konstfärdigt stickade tröjor. Minna vill gärna dela den här skatten med andra. Resultatet blev boken Storfiskarens tröjor.

På lördag är det boksläpp för Minna Knutars alldeles färska bok, Storfiskarens tröjor.

– Det var en overklig känsla att få den tryckta boken i sin hand, säger Minna som på lördag bjuder in till releasefest i parken Gerdas oas i Terjärv.

Minnas pappa Nils Hästbacka, känd som Nisse hemma i Terjärv, dog för fyra år sedan. Efter sig lämnade han bland annat en mapp med mönster.

– Då konstaterade jag att det här är ju en skatt. Det är synd om mönstren bara ligger där och ingen annan än jag har glädje av dem, säger Minna Knutar.

Vill föra "fääla" vidare

Minna ville föra mönstren vidare. Därför samlade hon ihop både mönster och tröjor som fanns bland vänner och bekanta. Under det senaste året har Minna också stickat flera tröjor som hon inte tidigare sett annat än på mönsterark.

Man kan följa henne på webbsidan Minnas knutar, under namnet "Fääla", som betyder spår på Terjärvdialekt.

Minna har tagit tillvara Nisses mönster men också själv planerat ett par tröjor utgående från de mönster pappa ritade i jobbet på Terinit.

Boken består av dessa mönster och Minna har dessutom skrivit texter om pappa Nisse och delat med sig av sina egna stickningstips.

En stickad tröja med bild på en myr med en tall och svampar.
Bild: Emilia Kavilo

Fisket var hobby nummer ett

Att boken heter just Storfiskarens tröjor föll sig helt naturligt. Att fiska var nämligen Nisses största intresse.

– Han var jämt ute och fiskade, eller så var han på väg ut för att fiska och annars så talade han om fiske, berättar Minna.

Att en man stickade tröjor i Terjärv på 70-talet, och dessutom ritade egna mönster, hörde inte till vanligheterna. Minna berättar att hennes brors kompisar blev rätt förvånade när pappa Nisse satt och stickade i tevesoffan.

Vi tyckte väl inte att det var så speciellt på den tiden om pappa designat någon tröja.

Men så hade Nisse också en yrkesbakgrund som inte hör till de vanligaste på en liten ort. Både Nisse och hans fru Liisa jobbade båda på textilföretaget Terinit som hade sin glansperiod på 70- och 80-talet.

– Pappa jobbade på trikåavdelningen och ritade mönster för alla tyger. Vi tyckte väl inte att det var så speciellt på den tiden om pappa designat någon tröja, säger Minna.

Terinit klädde de finska och även de svenska landslagen. Åtminstone det har de olympiska atleterna Matti Nykänen, Lasse Virén och Gunde Svan gemensamt; de har alla tre vunnit OS-guld iklädda Terinitkläder.

Textilindustrin och handeln med Ryssland föll

I slutet av 80-talet kom textilindustrins fall och handeln med Ryssland, som stått för nästan halva försäljningen, tog stopp. I kölvågorna lades trikåavdelningen på Terinit ner och 1988 blev både Nisse och Liisa blev arbetslösa.

Det var en chock, säger Minna. Men så småningom kom hennes föräldrar över det som hänt, och där spelade både stickningen och fisket en betydande roll.

– De fiskade, planerade mönster och stickade ihop. Det fyllde den tid som jobbet tidigare hade tagit, säger Minna.

Att hennes pappa var en en formgivare på ett välkänt företag var något som på riktigt på riktigt gick upp för Minna när hon började jobba med boken.

– Det var då jag snajade att han ritat alla mönster på allt crimplenetyg som stickades på Terinit och alla andra tyger de tillverkade. De bär alla hans handstil, säger Minna.

Varje dam i Terjärv hade sin klänning i crimplene, kanske inte så väldigt skön, men garanterat skrynkelfri. Men visst var modet stiligt och färgglatt. Ungarna i byn gick klädda i senaste sportmode.

– Visst var det tjusigt. Det var sportdräkter, collegebyxor och munkjackor. Så klädde vi oss, det var vardag och inget speciellt för oss, säger Minna.

Fiske och natur är genomgående tema

Det genomgående temat i boken är naturen och ofta även fisket. En av tröjorna heter "I svampskogen". Det är en tröja där framstycket avbildar en myrmark med en fura och svampar på marken.

Tröjan är designad och stickad speciellt för Minnas svärmor Laila Knutar. Laila är en stor svampkännare som också varit verksam som svampkonsulent.

– Alla frågar Laila om råd när det gäller svampar och hon ville själv ha en sådan tröja. Den är designad för henne och jag tror att den bara finns i ett enda exemplar, säger Minna.

I boken är det Minnas dotter Anneli som bär tröjan och i samband med arbetet med boken överlät Laila tröjan till Anneli.

Svamptröjan har blivit ett föremål för både uppmärksamhet och diskussioner när Laila burit den på resor.

– Tröjorna är "conversation pieces", som Minna säger. De öppnar upp för samtal.

En annan tröja visar hur en laxfisk hungrigt nappar på betet. Fastsydd på tröjan finns en riktig fiskefluga.

En kvinna i stickad tröja i höstlandskap.
Bild: Emilia Kavilo

En vacker bok att bläddra i

För Minna var det viktigt att boken skulle bli njutbar. Minna säger att hon själv älskar att bläddra i vackra böcker om stickning.

Minna har samarbetat med fotografen Emilia Kavilo och Natalie Aurén som står för layouten, ett samarbete som fungerat mycket bra.

– Emilia har ett ljuvligt öga för detaljer och stämningar, och också för den person som står modell. Hon fångar personen på bild.

– Jag hade en bok som idé, men sen har Natalie lagt in sin egen prägel på sidorna. Jag ville ha en vacker bok som är tydlig, och det fick jag, säger Minna.

Att sticka tillsammans

Tröjorna i boken är inga tröjor man stickar på ett par kvällar. Men å andra sidan är det främst framstycket som tar tid. Bakstycket och ärmarna är enfärgade.

Liisa och Nisse stickade ofta tillsammans, Nisse ofta det tidskrävande framstycke som intresserade honom, medan Liisa stickade rygg och ärmar.

Efter ett tag började de sticka på förtjänst.

– Men eftersom pappa ritade mönstret och garnet kostade 250 mark och själva arbetet tog minst 200 timmar så blev det inte så mycket förtjänst. Men det var meningsfullt, säger Minna.

Paret färgade också garn tillsammans och föredrog inhemskt yllegarn.

Tillbaka till där det började

I dag är Nisse inte längre i livet, och Liisa har en minnessjukdom. Men Minna såg Lisas uppskattande blick när hon såg dottern på bokpärmen.

– Hon kände igen mig och förstod att det var något speciellt. Mamma blev också glad över bilderna på barnen i de stickade tröjorna, säger Minna.

I boken finns också en bild på Nisses barndomshem. I samma hus är också Minna född. Strax intill finns Gerdas oas där som det blir fest på lördag.

– Det är bakgården till mitt barndomshem. Parken är belyst och när det skymmer på, då tänder vi marschaller. Det blir ett trevligt och speciellt tillfälle, säger Minna Knutar.