Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Redan en halv miljon coronatest har analyserats vid ÅUCS – andelen positiva testsvar är rekordhög just nu

Från 2021
Coronaprover i en sjuksköterskas hand.
Bildtext I nuläget är över 10 procent av alla coronatest som tas vid ÅUCS positiva. Bildsättningsbild.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Under den här veckan passerades halvmiljonsgränsen för tagna coronatest vid ÅUCS. I nuläget är andelen positiva coronatestsvar på en rekordhög nivå.

Andelen positiva coronatestsvar vid ÅUCS har aldrig förr under epidemins gång varit så hög som den är nu. Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är över 10 procent av alla prover positiva just nu.

Enligt Kaisu Rantakokko-Jalava, ansvarsområdesdirektör för klinisk mikrobiologi vid ÅUCS, beror den höga andelen positiva testsvar delvis på de nuvarande testningskriterierna.

"Man tar nu färre prov av de grupper där andelen negativa testresultat är större, till exempel av de som är dubbelvaccinerade. Provmängden är inte längre lika stor som den var i början av hösten men under de senaste veckorna har det funnits många dagar som vi fått över hundra positiva testsvar. Analyseringen av testen sysselsätter fortfarande 5–7 personer varje dag, endast hos oss i laboratoriet. Därtill görs provtagning och spårningsarbete i alla kommuner", säger Rantakokko-Jalava i ett pressmeddelande.

Dessutom togs det 500 000:e coronatestet vid ÅUCS under denna vecka. Det första coronatestet togs i februari 2020, så prover har nu tagits i 21 månader.