Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina damerna jagar framgång på hemmaplan – världscupdebutanten Charlotte Henriksson: "Fint att få tävla mot åkare jag endast sett på tv"

Uppdaterad 20.11.2021 12:36.

För femtonde gången har världens bästa slalomåkare samlats i Levi för att inleda säsongen. De bekanta förhandsfavoriterna Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova utmanas av ett gäng hungriga finländskor som drömmer om två åk i hemmatävlingen i Lappland.

Yle sänder den alpina premiären direkt i TV2 och på Arenan med svenskspråkigt referat av Kristian Karlsson och Marcus Sandell. Första åket börjar klockan 11.30 och det andra 14.30.

Finländskorna har överraskande bra minnen från slalompremiären i Levi. 2019 slutade Nella Korpio 28:a och förra året skrällde Rosa Pohjolainen med en 27:e plats. Visst är vi en bra bit från Tanja Poutiainens glansdagar, men det ser ljusare ut än mellan åren 2013 och 2018 då de blåvita damerna kammade noll i årets första slalomtävling.

Finland får ställa upp med hela sex damer då tävlingen ordnas i Finland. I de övriga slalomtävlingarna har Finland för tillfället två landplatser.

I år får 18-åringarna Riia Pallari och Grankulla IFK Alpines Charlotte Henriksson debutera på finsk snö.

– Visst är det en helt annan nivå än vad jag är van med. Det ett stort hopp från Fis-tävlingar till världscupen, säger Henriksson kvällen före debuten.

Hon har aldrig åkt i världscupen eller Europacupen, som är den näst högsta tävlingsnivån. Någon större nervositet märktes åtminstone inte under pressträffen som ordnades utomhus på grund av en viss pandemi som vägrar ge sig.

– Jag har en jättebra känsla inför lördagens tävling. För ett par veckor trodde jag att jag skulle darra av nervositet kvällen innan debuten. Jag känner mig överraskande lugn.

"Storslalom är närmare mitt hjärta"

Förra säsongens bästa resultat kom i junior-VM i Bulgarien där det blev en 20:e plats i storslalom. En gren som hon för tillfället gillar mest.

– Storslalom har alltid varit närmare mitt hjärta. Visst hoppas jag kunna vara Finlands bästa slalomåkare någon dag, men överlag vill jag inte fokusera på en enskild gren, berättar Henriksson som även vill utvecklas i fartgrenarna super-G och störtlopp.

Enligt Yle Sportens expertkommentator Marcus Sandell blir det tuff uppgift för Henriksson att vara bland de 30 snabbaste efter det första åket.

– Jag tror det viktigaste är att hon får världscupdebuten undanstökad och klarar av att njuta av den nya utmaningen. Viktigt att hon får en bild av vad det handlar om på den här nivån.

– Förhoppningsvis får vi se ett fint åk av henne, men att hon skulle kvala in till det andra åket är inte helt realistiskt, fortsätter Sandell.

Henriksson själv hoppas på sitt livs främsta prestation, men känner till realiteterna.

– Visst är det fint att tävla mot de bästa i världen. Åkare som jag tidigare endast sett på tv.

18-åringen som i år satsar på att klara sig i Europacupen samt JVM i Kanada är optimistisk gällande den finländska laginsatsen

– Rosa Pohjolainen och Riikka Honkanen har de bästa chanserna. Jag litar på att de lyckas och varför inte någon annan också.

Marcus Sandell om Finlands starkaste kort:

Rosa Pohjolainen

– Hon kommer tillbaka efter en tudelad fjolårssäsong. Först tog hon sina första världscuppoäng med en 27:e plats i Levi innan hon åkte på en knäskada som satte punkt för säsongen.

– Förra året hade hon ingen press på sina axlar i Levi, i år har hon alla ögon på sig. Hur ska hon hantera den nya situationen är den stora frågan.

– Rosa är ändå vårt främsta kort i helgen. Levi är en backe där hon har betydligt bättre chanser att klara sig än i många andra tävlingsbackar.

Rosa Pohjolainen.
Bildtext Förra säsongen slutade Rosa Pohjolainen 27:a i söndagens tävling i Levi.

Riikka Honkanen

– Enligt landslagstränaren Nicolas Burtin har hon mest talang och känsla för själva skidåkningen. Det stora problemet för Riikka har varit att prestera under själva tävlingsdagen. Vi får hoppas att hon gjort framsteg på den fronten.

– Riikka är bättre på storslalom. En talang som under en bra dag kan ta poäng i båda grenarna.

– Rosa och Riikka kan mycket väl ta sig till det andra åket. De övriga måste göra sina livs bästa åk för att kunna utmana om världscuppoäng.

Alppihiihtäjä Riikka Honkanen rinteessä
Bildtext Riikka Honkanen hoppas på sina första slalompoäng under veckoslutet.

Finlands lag består av Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen, Kia-Emilia Hakala, Erika Pykäläinen, Charlotte Henriksson och Riia Pallari.

Första åket börjar klockan 11.30 och det andra 14.30. Tävlingen sänds i TV2 och på Arenan med svenskspråkigt referat av Kristian Karlsson och Marcus Sandell.

Första åket:

Andra åket: