Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå får certifikat för sitt arbete med ungdomsfullmäktige

Från 2021
Händer på varandra, i bakgrunden en person med jeans och en graffitimålning.
Bildtext Det finns flera krav på en kommun för att få certifikatet.

Sjundeå får ett erkännande för arbetet som görs i kommunen för att främja ungas demokratifostran.

Kommunen får certifikatet Nuorisovaltuustomyönteinen kunta (på svenska ungefär ungdomsfullmäktigepositiv kommun) som delas ut av Förbundet för Finlands ungdomsråd.

För att få certifikatet krävs det att en kommun jobbar intensivt med ungas delaktighet och påverkan och att kommunen ger ungdomsfullmäktige goda verksamhetsförutsättningar.

Dessutom förutsätts en kommun ha ett ungdomsfullmäktige tillsatt av kommunstyrelsen, en egen verksamhetsstadga och en introduktion för ledamöter i ungdomsfullmäktige. Ungdomsfullmäktige ska också ha nämndplatser i kommunens förtroendeorgan och representation i kommunfullmäktige.

Ungdomsfullmäktige i Sjundeå gör ungas röster hörda i beslutsfattandet i kommunen, ger utlåtanden, bereder motioner och tar ställning i aktuella ärenden som intresserar unga. Det har också en egen budget som ledamöterna själva väljer hur de använder.

I år har 14 Sjundeåunga verkat i ungdomsfullmäktige. Kandidatnomineringen för nästa ungdomsfullmäktige är i gång till 28 november och fram tills dess kan unga Sjundeåbor i åldern 12-22 ansöka om att vara med.

Källa: Pressmeddelande från Sjundeå kommun

Diskussion om artikeln