Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla triumfer hägrar för Toyota – Kalle Rovanperä måste köra på säkerhet i sista deltävlingen: "Känns ganska hemskt då man inte får attackera"

Från 2021
Kalle Rovanperä kör i Monza.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ta bilen i mål och se till att Toyota vinner konstruktörsmästerskapet. Det är Kalle Rovanperäs uppgift den här helgen då VM-serien avslutas i Monza. Samtidigt får han se stallkamraterna gör upp om förartiteln.

VM-serien i rally avslutas den här helgen i Monza och Toyota kan ta storslam. Sebastien Ogier och Elfyn Evans gör upp om förartiteln medan Toyota har en klar fördel gentemot Hyundai i konstruktörsmästerskapet.

Ogier toppar tabellen med 17 poäng före Evans, och det är också stallkamraterna som fajtas om segern i den sista deltävlingen. Efter fredagens sju specialsträckor leder Evans med 1,4 sekunder före Ogier.

– Det har varit en bra dag men det är en del jobb som väntar i morgon på sträckorna uppe i bergen, säger Evans efter dagens sista specialsträcka.

Rovanperä lagspelare i sista tävlingen

För Kalle Rovanperä som är fyra i förarmästerskapet gäller det att säkra poäng åt stallet i den sista deltävlingen.

– Jag tar inga risker. Om jag ska vara ärlig så känns det ganska hemskt då man inte får attackera ordentligt. Men nu måste jag vara en lagspelare, sa Rovanperä efter dagens andra specialsträcka.

Rovanperä ligger på nionde plats efter den första dagen. Han har tappat nästan två minuter till täten.

– Kalle förstår sin roll och har anammat den. Rollen är verkligen inte lätt, den är krävande. Förare kör antingen med gasen i botten eller försiktigt. Mellanmodellen är svår och den lär man sig bara med tiden, säger Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala.

Teemu Suninen är bästa finländare i tävlingen på åttonde plats.

– Det har varit en svår dag men bilen fungerar bra. Jag måste få bättre självförtroende på de ställen där vi tappar tid, säger Suninen.

I morgon ska sex specialsträckor köras och VM-serien avslutar med tre etapper på söndag.

Resultat SS7/16:

1. Elfyn Evans (Toyota) 1.04.05,2
2. Sebastien Ogier (Toyota) +1,4
3. Thierry Neuville (Hyundai) +21,6
4. Dani Sordo (Hyundai) +24,6
5. Oliver Solberg (Hyundai) +50,6
6. Takamoto Katsuta (Toyota) +1.05,5
7. Gus Greensmith (Ford) +1.14,1
8. Teemu Suninen (Hyundai) +1.28,6
9. Kalle Rovanperä (Toyota) +1.57,3

Diskussion om artikeln