Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s nationalgarde i beredskap: Kyle Rittenhouse som sköt ihjäl två personer under demonstration har friats på alla punkter

Uppdaterad 20.11.2021 07:12.
Demonstrationer framför domstolen i Kenosha.
Bildtext Fallet Rittenhouse har väckt debatt om rasdiskriminering och vapenlagar i USA. Demonstrationer utanför domstolen i Wisconsin.

USA:s nationalgarde har försatts i alarmberedskap i Wisconsin eftersom oroligheter befaras bryta ut efter den friande domen. I augusti i fjol sköt den då 17-åriga Kyle Rittenhouse ihjäl två demonstranter under en protest i Wisconsin.

I fredags friades Rittenhouse på alla åtalspunkter, med motiveringen att han utövade självförsvar. Och nu befaras protester bryta ut.

Under sommaren 2020 ordnades många demonstrationer i Kenosha, Wisconsin. Stadens svarta befolkning protesterade mot polisvåld och demonstrationer ordnades i rörelsen Black Lives Matters namn. Också beväpnade Trumpanhängare på högerkanten hittade till demonstrationerna för att ''försvara staden och dess byggnader''.

Det var under en av demonstrationerna mot polisbrutalitet som Rittenhouse, en vit man, sköt ihjäl två personer med automatvapen och skadade en tredje.

Han åtalades för mord, mordförsök och för att ha riskerat den allmänna säkerheten på ett vårdslöst sätt. Han riskerade livstids fängelse. Rittenhouse åberopade självförsvar och friades på alla åtalspunkter på fredagen.

De som Rittenhouse sköt ihjäl var vita. Enligt nyhetsbyrån AFP var största delen av juryn vit. Lagstiftningen i Wisconsin gör det nästan omöjligt för domen av överklagas, eftersom den åtalade har friats på alla punkter.

President Biden: Uttryck era åsikter på ett fredligt sätt

USA:s president Joe Biden uppgav på fredagen att han "står fast vid vad juryn har kommit fram till".

– Jurysystemet fungerar. Vi måste rätta oss efter det, sa han.

Biden uppmanar alla att uttrycka sin åsikt om domen på ett fredligt sätt. Han har under dagen talar med Wisconsins guvernör och erbjudit hjälp för att bibehålla säkerheten.

– Fastän många amerikaner – också jag – är förargade över domen så måste vi respektera juryn, säger han.

Fallet Rittenhouse har väckt debatt om rasdiskriminering och vapenlagar i USA. Händelsen fick stor uppmärksamhet efter att videor av Rittenhouse som skjuter mot människor med sitt halvautomatiska vapen började spridas.

Källor: AFP, CNN, Reuters

Artikeln uppdaterades 19.11 klockan 21.45, 22.38 och 22.56 med presidentens kommentarer. Artikeln uppdaterades på lördag morgon kl 7.02 med att nationalgardet försatts i beredskap av rädsla för vårldsamheter.