Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Colorado firade nya tränarkontraktet med uppvisning – Mikko Rantanen blev av med mål efter granskning

Från 2021
Ishockeyspelare jublar.
Bildtext Mikko Rantanen har nu gjort tolv poäng på elva matcher denna säsong.
Bild: Lehtikuva

En riktigt elegant framspelning och ett mål han till slut inte fick. Där nattens saldo för Mikko Rantanen, som fortsatte som Colorados förstacenter i storsegern över Seattle.

Efter en förhållandevis stillsam säsongsinledning med fem poäng på sina sju första matcher har Mikko Rantanen ökat på tempot. Tillsammans med hela Colorado Avalanche.

Före nattens match hade Rantanen radat upp två trepoängskvällar under de tre senaste omgångarna. Mot Seattle Kraken blev det en pinne – och såg ut att bli två.

Rantanen tilldömdes Colorados 3–0-mål några minuter in i den andra perioden. Cyle Makar sköt från blålinjen och Rantanen verkade styra in pucken. Senare ströks Rantanen ur protokollet och Makar tilldelades fullträffen.

Avgör själva:

Därmed blev Rantanens enda poängnotering assisten till Erik Johnsons 6–0-mål i slutet av period två.

Framspelningen var riktigt stilig. Rantanen snurrade runt ett varv innan han passade fram en fri Johnnson. Se målet:

Rantanen, som vanligtvis spelar ytter, fortsatte i rollen som Colorados förstacenter i storstjärnan Nathan MacKinnons frånvaro.

Fem poäng bakom Barkov

Colorado var förkrossande i det första inbördes mötet med NHL-nykomlingen Seattle. 6–0 hann bli 7–0 i början av den tredje perioden innan gästerna lättade på gasen. Seattle snyggade till siffrorna med tre mål under den sista kvarten och förlorade med 3–7.

Joonas Donskoi passade fram till matchens sista mål för Seattle. Poängen var säsongens sjunde för Donskoi, som fortfarande inte har öppnat målkontot i sin nya klubbdräkt.

Mikko Rantanen ligger en bit bakom förra säsongens poängproduktion och får trappa upp takten för att upprepa segern i finländarnas interna poängliga. Rantanen har nu gjort tolv poäng på elva matcher, då han förra säsongen noterades för 66 poäng på 52 grundserieomgångar.

Rantanen är sexa bland finländarna denna säsong, fem poäng bakom Aleksander Barkov. Sebastian Aho och Mikael Granlund skuggar Barkov en poäng bakom Floridas för tillfället skadade talisman.

Topp-10 i finländarnas poängliga

1. Aleksander Barkov, Florida 15: 9+8=17

2. Sebastian Aho, Carolina 15: 7+9=16

3. Mikael Granlund, Nashville 16: 3+13=16

4. Jesse Puljujärvi, Edmonton 16: 6+8=14

5. Miro Heiskanen, Dallas 15: 3+10=13

6. Mikko Rantanen, Colorado 11: 6+6=12

7. Teuvo Teräväinen, Carolina 15: 3+9=12

8. Kasperi Kapanen, Pittsburgh 16: 4+6=10

9. Patrik Laine, Columbus 9: 3+7=10

10. Anton Lundell, Florida 13: 3+4=7

Jared Bednar fortsätter

Segern var den fjärde i svit för Colorado, som förlorade fyra av sina sex första matcher. Nu har laget vunnit sex av sina åtta senaste. Seattle har endast vunnit fyra av sjutton matcher och förlorat sex raka.

Inför matchen offentliggjorde Colorado en tvåårsförlängning med tränaren Jared Bednar. Bednar är inne på sin sjätte säsong i Avalanche och det nya kontraktet sträcker sig fram till våren 2024.

– Jared har befäst sin position som en av NHL:s bästa tränare. Med hans ledning har vårt lag fortsatt ta stora steg framåt varje år. Vi vet att han är rätt person för att hjälpa oss ta också följande steg och tävla om Stanley Cup, säger klubbens GM Joe Sakic i ett pressmeddelande.

Resultat:

Seattle-Colorado 3–7

COL: Mikko Rantanen 0+1, +2, 15:47

SEA: Joonas Donskoi 0+1, 0, 14:39

Vancouver-Winnipeg 3–2

VAN: Juho Lammikko 0+0, 0, 7:05

WPG: Kristian Vesalainen 0+0, -1, 4:37

Diskussion om artikeln