Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre mot tre-ishockey som OS-gren? Nya hockeybossen: "Vi tror verkligen på det här"

Från 2021
Ishockeyspelare spelar ishockey.
Bildtext Det kan bli fyra hockeyturneringar i OS i stället för nuvarande två.
Bild: Andrew Wong/UPI/Shutterstock/All Over Press

Den olympiska hockeyn kan genomgå stora förändringar, om chefen för det internationella ishockeyförbundet får sin vilja igenom. Luc Tardif vill se tre mot tre-spel, mindre isyta och kortare matcher i OS-rinken.

Luc Tardif tillträdde som ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF i september och presenterar nu en idé som skulle blanda in en helt ny krydda i OS-hockeyn.

Tardif vill införa spel tre mot tre som komplement till den vanliga fem mot fem-hockeyn. Ifall förslaget går igenom skulle både damerna och herrarna spela två turneringar.

– Fler hockeymedaljer – det skulle inte vara så dumt, sade Tardif tidigare i veckan under en konferens i Toronto enligt Sportsnet.

Inspirationen kommer från sommar-OS och orsaken är konkurrensen om den unga publiken. Sommarspelen har bland annat infört tre mot tre-basket och sjumannarugby.

– Vi tror verkligen på det här. Ungdomarna zappar mellan kanalerna. De följer med fyra matcher samtidigt på tv. Vi måste försöka köra in ett nytt format, säger Tardif.

Realistiskt mål OS 2030

Tardif resonerar att den unga publiken hellre ser två kortare matcher än en lång. Den exakta formen för tre mot tre-hockeyn är inte fastslagen, men grundtanken är mindre isyta och kortare speltid.

Det är osannolikt att tre mot tre-formatet skulle hinna till OS 2026, men fyra år senare kunde planerna förverkligas. Enligt Tardif har den internationella olympiska kommittén ställt sig positivt till grennykomlingen.

Pojkarnas tre mot tre fungerade som uppvisningsgren i ungdoms-OS i Lausanne förra året och finns med i det officiella programmet i Gangwon 2024.

Hur skulle din blåvita förstakedja se ut i en tre mot tre-turnering? Kommentera under artikeln!

Diskussion om artikeln