Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Turbonegrosångaren Hank von Hell död – bandet planerade återförening

En man i skägg och svart smink runt ögonen, han har en mantel på sig och ett guldsmycke. Han står framför en silverfärgad fond.
Bildtext Hank von Hell deltog i norska Melodi Grand Prix år 2019.

En av Norges största artister, Hans-Erik Dyvik Husby, också känd som Hank von Hell är död. Dyvik Husby som även var skådespelare blev 49 år gammal.

”Vi är väldigt ledsna över att behöva meddela att Hans-Erik Dyvik Husby är död”, skrev familj och vänner via hans Instagram-konto sent på fredag kväll.

Dyvik Husby var känd under artistnamnen Hank von Hell som var hans persona i punkbandet Turbonegro där han spelade från år 1993.

På scenen var Hank von Hell eller Hank von Helvete som han också kallades en storstilt och teatralisk rockstjärna som uppträdde med bar överkropp och dramatiskt smink.

Dyvik Husby valde år 2010 att hoppa av Turbonegro för att bli nykter och för att kunna fokusera på sin familj och sin karriär som skådespelare.

En man med skägg i svart polo och svart kavaj.
Bildtext Hans-Erik Dyvik Husby under premiären till filmen Cornelis år 2010.

Han spelade bland annat den kände trubaduren Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis år 2010. Han spelade också rollen som Jesus i musikalen Jesus Christ Superstar. Pjäsen slog då publikrekord.

Han gav ut egen musik som soloartist och var en av domarna i norska Idol.

Turbonegro skulle återförenas 2023

En av Dyvik Husbys tidigare bandkollegor Thomas Seltzer skriver i sociala medier att bandet Turbonegro planerade en återförening år 2023.

– Jag har aldrig varit så sorgsen som i kväll. Vila i frid min galne, charmerande, djävulska, älskvärda, talangfulla och kloka lillebror. Sedan du var en liten pojke har du alltid haft en stark önskan om att bli återförenad med din mamma. Jag hoppas att du är det nu, skriver Seltzer.

År 2010 sa Dyvik Husby själv så här om Turbonegro.

– Jag är väldigt stolt över Turbonegro. Att vi som ett gäng norska förorts- och landsbygdskillar har turnerat världen runt i många år och klarat att erövra så mycket av denna planet utklädda i jeans. Vi lyckades bli en av Norges största kulturexportprodukter och satte Norge på den internationella rockkartan. Det är jag stolt över, sa han.

Var öppen med sitt drogmissbruk

Dyvik Husby var öppen med att han led av drogmissbruk och bandet tog till exempel en paus 1999-2002 delvis på grund av hans missbruk.

Under coronapandemin lanserade Dyvik Husby en kampanj på sociala medier som han kallade  #outofdarkness eller ut ur mörkret. Han ville då synliggöra att det finns en väg ut ur mörkret för alla som har problem med sin psykiska hälsa.

Orsaken till Dyvik Husbys död är inte känd. Han har dottern Else Victoria tillsammans med sin ex-fru Gro Skaustein

Källor: Aftonbladet, Aftenposten, NRK, Soundi